You have reached the website

EKSPRES
EKSPRESOWI
NIERÓWNY
Wszystko zależy od tego, czy stawiasz na wygodę, wydajność czy różnorodność.
A może wszystko naraz?
Porównaj rodzaje ekspresów
i wybierz ten, który odpowiada Twoim potrzebom.
a ty, JAK ROBISZ
swoją kawę?
Duży może więcej, ale czy zawsze? O czym warto pamiętać przy wyborze ekspresu.
AUTOMATYCZNY
Cena od 1 000 zł
do 10 000 zł i wyższa
Skomplikowane czyszczenie
pojemnika na mleko i dyszy
spieniającej po każdym użyciu
Jeden rodzaj ziaren w zbiorniku
daje małe możliwości uzyskania
różnych smaków i aromatów
Długotrwały proces
przygotowywania kawy
Duże gabaryty
na KAPSUŁKi
Cena od 200 zł do 1 500 zł
Nie ma potrzeby czyszczenia po
każdym użyciu. Czynność ta jest
znacznie prostsza i szybsza
Duża różnorodność kawy
i napojów, w tym czekolady
Szybki i prosty sposób
przygotowywania kawy i napojów
Kompaktowy rozmiar. Idealny
nawet do małych kuchni
A TY, JAKĄ KAWĘ PIJESZ
CODZIENNIE?
CO WYBRAĆ?
EKSPRESOWY PORADNIK
TYP EKSPRESU Przelewowy Kolbowy Na kapsułki Automatyczny
Rodzaj kawy Kawa mielona. Kawa mielona. Świeżo zmielona kawa zamknięta hermetycznie w kapsułce. Kawa ziarnista i mielona.
Jakość parzonej kawy Smak i aromat kawy zależy od użytych ziaren. Kawa nie ma cremy. Długo podgrzewana może mieć gorzki smak i mniej aromatu. Smak i aromat kawy zależy od użytych ziaren. Ziarna w nieszczelnym opakowaniu tracą moc aromatu. Można przygotować espresso z cremą i latte ze spienionym mlekiem. Smak i aromat kawy precyzyjnie zaprojektowany przez twórców kawy. Dzięki hermetycznie zamkniętym kapsułkom każda kawa ma bogaty aromat. Można przygotować espresso z cremą i latte ze spienionym mlekiem. Smak i aromat kawy zależy od użytych ziaren. Ziarna w nieszczelnym opakowaniu tracą moc aromatu. Można przygotować espresso z cremą i latte ze spienionym mlekiem.
Przygotowanie kawy Zmielona kawa jest zalewana gorącą wodą i przefiltrowana. Zmielone ziarna kawy są zalewane gorącą wodą pod ciśnieniem. Dzięki temu z kawy uwalnia się więcej olejków eterycznych i na powierzchni tworzy się kawowa pianka - crema. Zmielone ziarna kawy w kapsułce zalewane są gorącą wodą pod ciśnieniem. Dzięki temu z kawy uwalnia się więcej olejków eterycznych i na powierzchni tworzy się kawowa pianka - crema. Ziarna kawy są mielone i zalewane gorącą wodą pod ciśnieniem. Dzięki temu z kawy uwalnia się więcej olejków eterycznych i na powierzchni tworzy się kawowa pianka - crema.
Ciśnienie Niskie. Wysokie do 15 barów. Wysokie do 15 barów. Wysokie do 15 barów.
Funkcja spieniania mleka Brak funkcji spieniania mleka. Dysza do spieniania mleka. Mleko spieniane w kapsułce lub za pomocą dyszy do spieniania mleka. Pojemnik na mleko z funkcją spieniania lub dysza do spieniania mleka.
Czyszczenie po każdym użyciu Konieczność mycia filtrów do kawy i dzbanka po każdym parzeniu. Konieczność mycia kolby i dyszy spieniającej po każdym użyciu. Napój nie styka się z częściami ekspresu, więc nie ma potrzeby czyszczenia po każdym użyciu. Konieczność mycia pojemnika na mleko i dyszy spieniającej za każdym razem oraz czyszczenia pojemnika na zmielone ziarna. W niektórych modelach automatyczny program czyszczenia.
Możliwość przygotowania kaw według indywidualnych preferencji Jeden rodzaj kawy w zależności od użytych ziaren. Można przygotować różne kawy w zależności od użytej mieszanki ziaren. Szeroki wybór aż do 30 rodzajów kawy, czekolad i innych napojów (w każdej kapsułce specjalnie przygotowana mieszanka ziaren). Jeden rodzaj kawy w zależności od użytych ziaren.
Rozmiar Kompaktowy rozmiar. Kompaktowy rozmiar. Kompaktowy rozmiar. Duży rozmiar.
Dodatkowe koszty Koszt filtrów i odkamieniacza. Koszt odkamieniacza. Koszt odkamieniacza. Koszt odkamieniacza oraz wysoki koszt serwisu przy usterce.
A TY, PO KTÓREJ
STRONIE KAWY JESTEŚ?
Wybieraj spośród 30 rodzajów wysokiej jakości kawy i napojów. Z pewnością odkryjesz idealną kawę dla siebie oraz dla całej rodziny czy przyjaciół.
W każdej kapsułce z kawą znajdziesz specjalnie dobraną mieszankę świeżo zmielonych, hermetycznie zamkniętych ziaren.
Dzięki systemowi wysokiego ciśnienia, aż do 15 barów, z kawy uwalnia się maksymalna moc aromatów ukrytych w olejkach eterycznych, a na powierzchni tworzy się gęsta pianka „crema”.
Nowoczesny design, duży wybór modeli i kolorów pozwoli Ci dobrać odpowiednie urządzenie, które pasuje do wnętrza Twojej kuchni.
Nasze ekspresy zaprojektowane są w taki sposób, abyś nie musiał każdorazowo czyścić urządzenia.
Technologia thermoblock pozwoli Ci podgrzać tylko tyle wody, ile potrzebujesz, więc Twoja wyjątkowa kawa gotowa jest dosłownie po chwili.
zobacz ekspresy zobacz ofertę kaw

Stylowy design, nowoczesna technologia, cena, ilość barów, rozmiar, funkcjonalność? Czy istnieje idealny ekspres do kawy? Czym kierować się przy zakupie? Przedstawiamy ekspresowy przewodnik.

Ekspresy niskociśnieniowe (wytwarzające ciśnienie maksymalnie do 6 barów)

Większość niskociśnieniowych urządzeń to ekspresy przelewowe (inaczej nazywane filtrowymi). Są tanie i zazwyczaj niewielkich rozmiarów, ale ich zalety na tym się kończą. Nawet jeśli poświęciłeś dużo uwagi jakości kawy, przechowujesz ją we właściwy sposób i parzysz świeżo zmieloną, możesz być zawiedziony efektem. Dlaczego? Po pierwsze, kawa w ekspresie filtrowym nie jest przygotowywana pod ciśnieniem, a jedynie podgrzewana. Po drugie, kawa jest podgrzewana przez cały czas, co może spowodować nieprzyjemny, „przypalony” smak. Nawet jeśli jesteś wiernym miłośnikiem kawy czarnej jak noc, to jednak miło jest mieć wybór, prawda? W urządzeniach tego typu nie przygotujesz idealnego latte czy cappuccino, nie posiadają one funkcji spieniania mleka. Konieczne będzie uzbrojenie się w cierpliwość - napełnienie dzbanka kawą zajmuje trochę czasu. Decydując się na ekspres przelewowy, będziesz musiał również pamiętać o kupowaniu filtrów.

Ekspresy wysokociśnieniowe: kolbowe, automatyczne oraz na kapsułki

Ekspresy kolbowe to proste urządzenia, w których woda pod ciśnieniem jest wtłaczana do kolby, w której znajduje się zmielona kawa i następuje ekstrakcja. Takie ekspresy są niedrogie, ale wytwarzają często do 15 barów, co pozwala na uzyskanie dobrej jakości filiżanki kawy z pełnią aromatów i smaków i idealną cremą, która się tworzy tylko pod odpowiednim ciśnieniem. Oczywiście dużo zależy od jakości ziaren, stopnia ich zmielenia i sposobu ich przechowywania, o czym musisz pamiętać. W tańszych modelach podgrzewany jest cały zbiornik z wodą, przez co nagrzanie wody do odpowiedniej temperatury i zajmuje dużo czasu. Tego typu ekspresy bywają wyposażone w dyszę umożliwiającą spienienie mleka, ale należy pamiętać, aby po każdym użyciu dokładnie ją wyczyścić. Regularnego czyszczenia wymaga też kolba, w której często zostają trudne do usunięcia fusy.

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe są najdroższymi dostępnymi na rynku urządzeniami. Często posiadają funkcję mielenia ziaren kawy w momencie jej przygotowywania oraz dozowania odpowiednich ilości.

Pamiętaj jednak, że mielenie to ostatni etap przed zaparzeniem i aby uzyskać idealną, aromatyczną kawę również ważne jest jej przechowywanie. Nawet jeśli kupiłeś najlepsze ziarna, to przechowywane w nieszczelnych opakowaniach łatwo mogą stracić swój smak, zapach i aromat. Ekspresy automatyczne wyposażone są w jeden zbiornik na ziarna, dlatego pozwalają na stosowanie tylko jednego rodzaju kawy w danym momencie. Podobnie jak w przypadku ekspresów kolbowych, po każdym użyciu należy dokładnie umyć urządzenie. Przygotowanie kawy od momentu uruchomienia ekspresu, podgrzania wody, zmielenia ziaren do napełnienia filiżanki trwa dość długo. Musisz liczyć się także z przerwami na wykonywanie poleceń: „uzupełnij zbiornik wody” / „dosyp ziarna” / „opróżnij pojemnik na fusy”. Komunikaty pojawiają się zwykle wtedy, kiedy akurat nie masz czasu. Ekspresy automatyczne są dość duże, potrzeba więc sporko miejsca w kuchni, żeby postawić w niej urządzenie.

Ekspresy na kawę z kapsułek są zdecydowanie tańsze od urządzeń automatycznych, ale bez uszczerbku na jakości kawy. Zapewniają dużą różnorodność kaw bez konieczności oczekiwania na zużycie obecnie wykorzystywanego rodzaju ziaren. Ty masz ochotę na espresso, a Twoja przyjaciółka na latte macchiato? Żaden problem! Przygotujesz je w mgnieniu oka. Wybieraj spośród wielu kaw w zależności od indywidualnych preferencji, pory dnia, czy nawet aktualnego nastroju. W każdej kapsułce z kawą jest specjalnie dobrana mieszanka świeżo zmielonych ziaren, aby zapewnić pełnię aromatu każdej filiżance kawy. Każda mieszanka ziaren jest również odpowiednio dobrana pod kątem stopnia palenia i zmielenia ziaren, aby uzyskać odpowiedni efekt końcowy.

Ekspresy na kawę z kapsułek nie wymagają czyszczenia za każdym razem - wyrzucasz zużytą kapsułkę i to wszystko. Jedyne o czym musisz pamiętać, to odkamienianie ekspresu raz na kilka miesięcy. Dzięki ciśnieniu aż do 15 barów z kawy uwalnia się moc aromatów zamkniętych w olejkach eterycznych, a na powierzchni tworzy się gęsta pianka „crema”.

Jeśli zawsze chciałeś mieć ekspres, ale decyzję o zakupie odwlekałeś w czasie, bo słyszałeś, że naprawdę dobre urządzenie zajmuje dużo miejsca, mamy dla Ciebie dobrą informację. Dzięki kompaktowym rozmiarom ekspres kapsułkowy będzie pasował do każdego, nawet bardzo małego wnętrza. A Ty codziennie będziesz mógł się cieszyć kawą jak z włoskiej kawiarni.

przekonaj się sam