You have reached the website

Wbrew wszelkim stereotypom kojarzącym kawę z popularną „małą czarną”, w Polsce - inaczej niż w krajach Europy Południowej - zamiast mocnego, czarnego espresso, niezachwianie króluje subtelna, delikatna kawa z mlekiem.

poznaj kawy z mlekiem

Zobacz jakie rodzaje kaw z mlekiem znajdziesz w naszej ofercie i w jaki sposób możesz przygotować je samodzielnie w domu.

Latte Macchiato (tłumacząc z włoskiego) oznacza „zakropione mleko” i faktycznie kawę tę, w większości, stanowi gorące mleko z dodatkiem aromatycznej kawy. Przygotowane w odpowiedni sposób, w dużej przezroczystej szklance, prezentuje się wspaniale. Tworzy się je z trzech warstw: mleka, kawy oraz mlecznej pianki.

Jak przygotować latte Macchiato w domu?

Potrzebne składniki:

  • 125 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso lub mokki)
  • wrzątek

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie podgrzej mleko i spień za pomocą spieniacza.
  2. Przygotuj mocny napar kawowy.
  3. Do wysokiej szklanki przelej spienione mleko.
  4. Powoli, na sam środek wlej zaparzoną kawę.

Pamiętaj by kawa była cieplejsza od mleka - dzięki temu powstaną wyraźnie odcinające się warstwy.

Z kapsułkami prościej!

W ekspresie NESCAFÉ® Dolce Gusto® przygotujesz idealne Latte Macchiato w prosty sposób używając 2 kapsułek i tylko jednej dźwigni lub przycisku!

Potrzebne składniki:

  • 1 biała kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Latte Macchiato (z mlekiem)
  • 1 czarna kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Latte Macchiato (z kawą)
  • woda do napełnienia zbiorniczka

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kapsułkę z mlekiem do ekspresu i ustaw poziom 6. Przygotuj mleko.
  2. Włóż kapsułkę z kawą, ustaw poziom 2 i włącz przygotowanie.

Idealne Latte Macchiato gotowe! Bez trudu i bałaganu.

Produkty, których możesz potrzebować

Szklanki do Latte Macchiato
zamów szklanki
Duże Łyżeczki
zamów łyżeczki
Latte Macchiato
zamów kawę
Ekspresy
zamów ekspres

kawowe eksperymenty

Lubisz eksperymentować? Dodaj do Latte Macchiato płatki migdałowe, cynamon lub tartą czekoladę. Możesz również spróbować naszej Latte Macchiato w innych, oryginalnych smakach.

Posypki dekoracyjne

Płatki Migdałów

Subtelne, ale zarazem chrupkie płatki migdałowe nadadzą kawie niepowtarzalny charakter.

Mielone Kakao

Delikatna goryczka kakao idealnie zrównoważy słodkość mleka.

Mielony Cynamon

Idealny do tworzenia ciekawych wzorów na mlecznej piance.

Płatki Czekolady

Płatki czekolady rozpływające się w ustach zapewniają niecodzienne doświadczenie.

Latte Macchiato w innych smakach

Latte Macchiato Unsweetened
zamów kawę
Latte Macchiato Caramel
zamów kawę
Latte Macchiato Vanilla
zamów kawę

Cappucciono to obok pizzy i Koloseum prawdziwy symbol Włoch. Jest też jedną z ulubionych kaw Polaków ale w odróżnieniu od Włoch, gdzie tradycyjnie pija się ją do południa, lubimy delektować się nią przez cały dzień. Swoją nazwę zawdzięcza zakonowi kapucynów, a dokładniej, kolorowi ich habitów. Bazą cappuccino jest mocne, esencjonalne espresso, do którego dodajemy podgrzane, spienione mleko. Kawę serwujemy w dużej filiżance lub w wysokiej szklance o kształcie tulipana.

Jak przygotować CAPPUCCINO w domu?

Potrzebne składniki:

  • 40 ml świeżo zaparzonego, mocnego espresso
  • 20 ml mleka z dużą zawartością białka (takie mleko jest gwarancją pianki o odpowiedniej konsystencji)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj napar kawowy. Espresso możesz przyrządzić w dowolny sposób - w ekspresie lub kawiarce, ale najlepiej wybrać taki, który wydobędzie z kawy wszystkie aromaty.
  2. Podgrzej filiżankę i przelej do niej kawę.
  3. Podgrzej mleko do temperatury ok. 65 stopni. Uważaj, aby nie było zbyt gorące. Jeśli przekroczysz 70 stopni mleko będzie miało posmak tłuszczu. Nie może być też zbyt chłodne bo podczas podgrzewnia mleko nabiera charakterystycznej słodyczy.
  4. Podgrzane mleko spień przy pomocy spieniacza. Jeśli używasz do tego kubka to najlepiej metalowego.
  5. Spienione mleko powoli przelej do filiżanki z kawą.

Jeśli chcesz poczuć klimat Włoch zaserwuj cappuccino w towarzystwie drożdżowego rogalika.

Z kapsułkami prościej!

Z ekspresem NESCAFÉ® Dolce Gusto® w kilka chwil przygotujesz idealne cappuccino używając dwóch kapsułek i jednego przycisku!

Potrzebne składniki:

  • 1 biała kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cappuccino lub Cappuccino Intenso (z mlekiem)
  • 1 czarna kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cappuccino lub Cappuccino Intenso (z kawą)
  • woda do napełnienia zbiorniczka ekspresu

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kapsułkę z mlekiem do ekspresu i ustaw poziom 6. Przygotuj spienione mleko.
  2. Włóż kapsułkę z kawą do ekspresu, ustaw poziom 2 i włącz przygotowanie.

Cappuccino jak z włoskiej kawiarni gotowe! Nie musisz martwić się o odpowiednią temperaturę, rodzaj kawy i poziom spienienia mleka.

Produkty, których możesz potrzebować

Filiżanki do Cappuccino
zamów filiżanki
Szklanki do Cappuccino
zamów kawę
Cappuccino
zamów kawę
Ekspresy
zamów ekspres

czy wiesz, że...

  • Choć jest to jedna z najpopularniejszych kaw na świecie jest jednocześnie jedną z najtrudniejszych do przyrządzenia? Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach oraz przygotowaniu idealnej pianki.
  • Nie musisz rezygnować z ulubionej kawy w upalne dni! W ekspresie NESCAFÉ® Dolce Gusto® dzięki funkcji zimnej wody przygotujesz wyśmienite, orzeźwiające Cappuccino Ice z limitowanej edycji napojów na lato.
  • Cappucino serwujemy w ciepłej filiżance. Podgrzejesz ją w łatwy sposób nalewając wrzątku i odstawiając na kilka chwil.

kawowe eksperymenty

Lubisz eksperymentować? Dodaj do Cappuccino płatki migdałowe, cynamon lub tartą czekoladę. Możesz również spróbować naszej Cappuccino w innych, oryginalnych smakach.

Posypki dekoracyjne

Płatki Migdałów

Subtelne, ale zarazem chrupkie płatki migdałowe nadadzą kawie niepowtarzalny charakter.

Mielone Kakao

Delikatna goryczka kakao idealnie zrównoważy słodkość mleka.

Mielony Cynamon

Idealny do tworzenia ciekawych wzorów na mlecznej piance.

Płatki Czekolady

Płatki czekolady rozpływające się w ustach zapewniają niecodzienne doświadczenie.

Cappuccino w innych wydaniach

Cappuccino Ice
zamów kawę
Cappuccino Intenso
zamów kawę

Café au Lait to wkład Francji w kawowy świat. Francuskie „au lait” oznacza „z mlekiem”. Czasem bywa mylona z włoską Latte, ale różni się od niej tym, że do jej przygotowania używa się najczęściej podgrzanego, ale nie spienionego mleka. Bazą Café au Lait jest espresso lub przedłużone espresso, które do przezroczystej szklanki wlewane jest równocześnie z podgrzanym mlekiem.

Jak przygotować Café au Lait w domu?

Potrzebne składniki:

  • 90 ml świeżo zaparzonego, mocnego naparu kawowego
  • 90 ml podgrzanego mleka
  • opcjonalnie odrobina startej, gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko do temperatury ok. 65 stopni. Przelej do dzbanka.
  2. Przygotuj mocny napar kawowy. Przelej do dzbanka.
  3. Do przezroczystej szklanki wlej jednocześnie kawę i ciepłe mleko.
  4. Jeśli lubisz - posyp kawę wiórkami czekolady.

Café au Lait możesz również zaserwować podając dwa dzbanuszki - z kawą i podgrzanym mlekiem i przelać składniki do szklanki bezpośrednio przed degustacją.

Z kapsułkami prościej!

Z ekspresem NESCAFÉ® Dolce Gusto® w kilka chwil przygotujesz idealne Café au Lait używając kapsułki i jednego przycisku!

Potrzebne składniki:

  • 1 kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Café au Lait
  • Woda do napełnienia zbiornika ekspresu

Sposób przygotowania:

Włóż kapsułkę do ekspresu, ustaw poziom 6 i włącz przygotowanie.

Café au Lait już gotowe! Bez wysiłku, zamieszania i bałaganu możesz poczuć się jak w jednej z uroczych, paryskich kawiarenek.

Produkty, których możesz potrzebować

Małe łyżeczki
zamów łyżeczki
Café au Lait
zamów kawę
Ekspresy
zamów ekspres

kawowe eksperymenty

Lubisz eksperymentować? Dodaj do Café au Lait płatki migdałowe, cynamon lub tartą czekoladę.

Posypki dekoracyjne

Płatki Migdałów

Subtelne, ale zarazem chrupkie płatki migdałowe nadadzą kawie niepowtarzalny charakter.

Mielone Kakao

Delikatna goryczka kakao idealnie zrównoważy słodkość mleka.

Mielony Cynamon

Idealny do tworzenia ciekawych wzorów na mlecznej piance.

Płatki Czekolady

Płatki czekolady rozpływające się w ustach zapewniają niecodzienne doświadczenie.

Café au Lait w innych wydaniach

Café au Lait Decaffeinato
zamów kawę
Café au Lait Intenso
zamów kawę

Cortado czyli hiszpański klasyk. Mała kawa, w której intensywne espresso jest jedynie przełamane delikatnym, spienionym mlekiem, ale nie dominuje ono w smaku. Bywa serwowane z mlekiem zwykłym lub skondensowanym, a w niektórych wariantach z ich mieszanką. Klasyczne Cortado podawane jest w filiżance do espresso lub w szklance. Tworzą je trzy warstwy - espresso, spienione mleko i niewielka ilość pianki.

Jak przygotować CORTADO w domu?

Potrzebne składniki:

  • 40 ml świeżo zaparzonego espresso lub kawy rozpuszczalnej
  • 40 ml mleka lub, jeśli lubisz kawę słodką, mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko i spień za pomocą spieniacza. Podczas spieniania mleko mniej więcej podwoi swoją objętość. Chodzi o to, aby uzyskać proporcje 2:1.
  2. Przygotuj mocny napar kawowy.
  3. Do małej filiżanki do espresso bądź szklanki wlej kawę.
  4. Powoli wlej do naczynia podgrzane i spienione mleko.

Chcesz się poczuć jak na wakacjach na Wyspach Kanaryjskich? Podaj Cortado w szklance z charakterystycznym, metalowym uchwytem.

Z kapsułkami prościej!

Z ekspresem NESCAFÉ® Dolce Gusto® w kilka chwil przygotujesz idealne Cortado używając kapsułki i jednego przycisku!

Potrzebne składniki:

  • 1 kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cortado
  • woda do napełnienia zbiornika ekspresu

Sposób przygotowania:

Włóż kapsułkę do ekspresu i ustaw poziom 3

Cortado gotowe! Delektuj się aromatyczną kawą z nutą migdałów i pekanów z kremowym mlekiem.

Produkty, których możesz potrzebować

Małe łyżeczki
zamów łyżeczki
Cortado
zamów kawę
Ekspresy
zamów ekspres

kawowe eksperymenty

Lubisz eksperymentować? Dodaj do Cortado płatki migdałowe, cynamon lub tartą czekoladę.

Posypki dekoracyjne

Płatki Migdałów

Subtelne, ale zarazem chrupkie płatki migdałowe nadadzą kawie niepowtarzalny charakter.

Mielone Kakao

Delikatna goryczka kakao idealnie zrównoważy słodkość mleka.

Mielony Cynamon

Idealny do tworzenia ciekawych wzorów na mlecznej piance.

Płatki Czekolady

Płatki czekolady rozpływające się w ustach zapewniają niecodzienne doświadczenie.