You have reached the website

Sprawdź przepisy na słodkie przekąski, które uprzyjemnią Ci zimowe dni i będą idealnym dodatkiem do ulubionej kawy. Przepisy pochodzą z książki “Czas na kawę”, która została stworzona dzięki pomysłom nadesłanym przez naszych Klientów!
Tarta belgijska z cukrem Idealna na leniwe niedzielne popołudnie

Składniki:

Ciasto drożdżowe maślane:

  • 2,5 g drożdży
  • 95g mąki
  • 10g cukru drobnego kryształu
  • 2/5 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 75 g masła o temperaturze pokojowej
  • zimne masło do smarowania formy

Nadzienie:

  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 30g crème fraiche lub śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Rozwiń, aby przeczytać opis przygotowania
  1. Drożdże pokrusz do miski. Dodaj mąkę, cukier i sól, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jajko i wyrób ciasto, aż będzie odstawać od ścianek miski.
  2. Masło o temperaturze pokojowej pokrój na małe kawałki, stopniowo dodawaj do ciasta. Wyrabiaj, aż składniki się połączą i ciasto będzie elastyczne. Wstaw je do lodówki na 40 minut.
  3. Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj zimnym masłem.
  4. Z ciasta uformuj kulę, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy formy i włóż do tartownicy.
  5. Pozostaw w ciepłym miejscu (22-24ºC) na 2 godziny do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 220ºC.

Przygotuj nadzienie:

  1. Jajko wbij do miseczki i roztrzep. Posmaruj nim wierzch ciasta i posyp cukrem pudrem – najlepiej przez sitko, żeby powstała równa warstwa.
  2. Wstaw placek do piekarnika, obniż temperaturę do 200ºC i piecz 12 minut.
  3. Wyjęte z piekarnika ciasto posmaruj crème fraiche lub kremówką.
  4. Ponownie wstaw je do pieczenia na 8-10 minut, aż gorący cukier wchłonie śmietankę.
  5. Tartę serwuj na ciepło lub na zimno.
Zwiń opis przygotowania
PUSZYSTE CIASTO Z FASOLI POMYSŁ NA ZDROWĄ I SŁODKĄ PRZYJeMNOŚĆ

Składniki:

Ciasto:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1½łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu

Polewa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • odrobina mleka lub masła

Sposób przygotowania

Rozwiń, aby przeczytać opis przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  2. Fasolę opłucz pod wodą i przełóż do blendera z pozostałymi składnikami na placek. Zblenduj je na gładką masę. Przelej do średniej wielkości keksówki.
  3. Piecz ciasto ok. 40 minut i zostaw do wystygnięcia. Następnie chłódź je kilka godzin w lodówce (wtedy smakuje najlepiej).
  4. Gotowe ciasto polej np. rozpuszczoną czekoladą z odrobiną mleka lub masła.
Zwiń opis przygotowania
Ciasto z cukinią i owocami Deser, który przygotujesz w mgnieniu oka

Składniki:

  • 3 jajka
  • 130ml oleju
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki startej cukinii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści owoców sezonowych

Sposób przygotowania

Rozwiń, aby przeczytać opis przygotowania
  1. Zmiksuj jajka, cukier i olej.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij z niej sok i dodaj do ubitych jajek.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z powstałą masą.
  4. Wylej do foremki, na wierzchu poukładaj owoce, np. truskawki, porzeczki, nektarynki.
  5. Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Piecz 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź metodą suchego patyczka – nakłute ciasto nie powinno się do niego kleić.
Zwiń opis przygotowania
Domek z piernikaSŁODKA DEKORACJA W ZIMOWYM KLIMACIE

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jaja
  • 175 g masła
  • 1/2 szklanki miodu

Sposób przygotowania

Rozwiń, aby przeczytać opis przygotowania
  1. Miód i masło roztop w małym garnuszku. Przestudź odrobinę.
  2. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki. Zagnieć. Jeśli ciasto będzie za miękkie i za klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
  3. Wyłóż na blat lub stolnicę, podsyp mąką i rozwałkuj na ok 1/2 cm placek.
  4. Wytnij sześć części domku:Dwie ściany długie, dwie ściany krótkie i dwie strony dachu. Musząbyć równe, a ich brzegi muszą długością pasować potem do siebie.
  5. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 7-10 minut
  6. Wyjmij, wystudź.
  7. Lukier do sklejania domku: 3 białka + 500 g cukru pudru. Lukier ma mieć konsystencję bardzo gęstego kleju, jeśli jest lejący się, dodaj więcej cukru pudru. Przekładaj do rękawa cukierniczego i wyciskaj w miejsce sklejenia.
  8. Dekoruj różnymi ozdobami.
Zwiń opis przygotowania

A co pasuje najlepiej do naszych
zimowych słodkości?
Oczywiście idealnie przyrządzona
kawa! Wybierz swoją ulubioną!

Sprawdź nasze kawy