You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Ziarno prawdy o Robuście

Istnieje wiele gatunków kawy, w praktyce jednak liczą się tylko dwa — Arabika i Robusta. Ta pierwsza obejmuje 70% światowych upraw, natomiast druga zaledwie 30%. Zalety Arabiki są dobrze znane — wyjątkowy smak i aromat poszczególnych odmian doceniają kawosze z całego świata. Powszechna wiedza o Robuście sprowadza się natomiast do przekonania, iż jest to kawa gorszego sortu. Jednak czy rzeczywiście Robusta zasługuje na miano „złej siostry”? I czy odpowiedź na pytanie „Arabika czy Robusta?” jest aż tak oczywista?

Garść najważniejszych informacji

Robusta została odkryta dopiero w XIX wieku w Afryce, w Kongo. Stąd jej alternatywna nazwa — kawa kongijska. Podczas gdy delikatna Arabika potrzebuje do życia specyficznych warunków (a gdy zostaną jej zapewnione, wymaga ciągłej opieki ze względu na małą odporność i podatność na działanie szkodników), Robusta odznacza się dużą wytrzymałością i zadziwiającą zdolnością adaptacji do warunków środowiskowych. Rośnie w niskich i łatwo dostępnych partiach gór oraz na terenach nizinnych, głównie w zachodniej Afryce, południowo-wschodniej Azji, a częściowo również w Brazylii. Odpowiada jej zarówno deszcz, jak i słońce. Jest odporna na choroby i szkodniki. Dojrzewa około 11 miesięcy i daje obfite plony. Wszystkie te cechy znajdują odzwierciedlenie w jej nazwie, która została zaczerpnięta z łaciny i znaczy „silna”, „mocna”, „krzepka”, co dobrze oddaje także smak i działanie Robusty. A smaku Arabiki i Robusty nie sposób pomylić. Arabika jest delikatna, kwaskowata i pełna owocowych nut, można określić ją jako eteryczną i wyrafinowaną. Robusta odznacza się prostolinijnością, ma w sobie też coś z powagi — to taka kawa na ławę — mocna, ziemista, wyrazista. Bez zbędnych subtelności, bez niedopowiedzeń. Swój intensywny aromat Robusta zawdzięcza dużej zawartości kofeiny. Wystarczy wspomnieć, że standardowa odmiana Arabiki zawiera od 0,7%-1,6% kofeiny, natomiast w przypadku ziaren Robusty wartości te rosną do 1,7%-4,0%.


Ziarno prawdy o Robuście Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Łyk Robusty na dzień dobry

Właściwości smakowe Robusty sprawiają, że używana jest przede wszystkim do mieszanek. Nie oznacza to jednak, że stanowi „wypełniacz” do Arabiki, nic bardziej mylnego. W żadnej włoskiej kawiarni nie spotkamy espresso na bazie samej Arabiki, a kto jak kto, ale Włosi znają się na tym małym, esencjonalnym napoju jak nikt na świecie. To właśnie Robusta nadaje espresso pożądaną gorycz i charakterystyczny aromat. Jest również odpowiedzialna za powstawanie na powierzchni espresso pianki, zwanej cremą. Dodatek Robusty sprawia, że kawa zyskuje przyjemną, oleistą konsystencję. Gatunek ten doskonale wypada także w kawach z mlekiem, sprawiając że nie tracą odpowiedniego posmaku i nie robią się mdłe. Wracając więc do początku — czy Robusta jest złą kawą? Rano, gdy potrzebujecie napoju, który postawi Was na nogi i sprawi, że poczujecie, że żyjecie, nie ma od niej nic lepszego.