You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Zamknij kawę w słoiku
Zamknij kawę w słoiku
Przetwory z kawą - why not? Może dlatego, że trudne. Niepopularne. Hej, mało kto przygotowuje dżem z kawą, konfiturę z dodatkiem espresso lub galaretkę z nutą ristretto. A szkoda i warto - trzeba tylko wiedzieć, z czym dobrze połączyć smak kawy. Świetnie sprawdzają się tutaj wszystkie "ciężkie", aromatyczne owoce, które będą wybijać się ponad aromat kawy i doskonale zagrają z nią w duecie.

Przetwory nie są trudne do przygotowania, wymagają jedynie cierpliwości przy czekaniu, aż wystygną w słoiczkach i będzie można się do nich z zapałem dobrać małą srebrną łyżeczką. W długi, zimowy, wietrzny wieczór, siedząc przy kominku, popijając świeżo zaparzone espresso i delektując się chwilą ze świetną książką, dobrym filmem i piękną muzyką w tle. Oczywiście.

CZEKOLADOWA KONFITURA ZE ŚLIWEK Z KAWĄ
Popularnie zwana czekokawośliwką. Obłędna. Rewelacyjna, rozpływająca się w ustach i uzależniająca. Do siedzenia złożonym w rogalik w głębokim fotelu i wyjadaniu zawartości łyżką. Konfitura ze śliwek - mogą być nawet lekko kwaśne, to lepiej, z gorzką czekolada, niesłodzonym kakao i świeżo zaparzonym ristretto. Mówię wam, kulinarny odjazd. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, wyciągnijcie rondel, pozwólcie się połączyć składnikom, a potem przygotujcie sobie stołek, bo usiądziecie z wrażenia jak cudownie zacznie wam pachnieć w kuchni.
- 2 kg śliwek - w sezonie najlepsze węgierki, poza sezonem ciemne śliwki, mogą być lekko kwaskawe i twarde - podczas gotowania zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie, o to nam chodzi
- 7OO g cukru trzcinowego lub 6OO g białego
- świeżo zaparzone podwójne ristretto - dobre będzie też mocne podwójne espresso
- 6 łyżek niesłodzonego kakao
- 4 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady
- sok wyciśnięty z połówki cytryny

Śliwki umyj, przekrój na ćwiartki. Wrzuć do rondla z grubym dnem. Dolej soku z cytryny. Dosyp cukier. Gotuj na dużym ogniu, stojąc nad garnkiem z drewnianą łyżką i interweniuj, gdy poczujesz, że może się przypalić. Gdy śliwki trochę zmiękną, dolej kawy, wrzuć połamaną kawałki czekoladę i dosyp kakao. Gotuj na dużym ogniu przez ok. 2O minut, po czym zmniejsz i gotuj jeszcze godzinę: konfitura ma trochę odparować i zgęstnieć. Nie przykrywaj pokrywką. Gotową konfiturę przelej do gorących, wyparzonych słoików, porządnie zakręć i zapasteryzuj.
Pasteryzacja: wkładasz słoiki do dużego garnka z gorącą wodą, gotujesz przez pół godziny. Drugi sposób: wkładasz do piekarnika, nastawiasz na grzanie 17O°C i pieczesz pół godziny. Oba sposoby mają na celu pozbycie się nadmiaru powietrza z zakręconych już słoików.
Po pasteryzacji poukładaj słoiki do góry dnem na blacie na jakiejś miękkiej szmatce lub grubej drewnianej desce do krojenia i zostaw na całą noc, aż się wystudzą.
Po otwarciu konfiturę przechowuj w lodówce - jeśli ci się uda nie zjeść wszystkiego od razu.