You have reached the website

Świeże spojrzenie na kawę z kapsułki

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Świeże spojrzenie na kawę z kapsułki

Świeże spojrzenie na kawę z kapsułki

Jej wysokość espresso

Czarna jak noc, mocna jak uderzenie endorfin po przebiegnięciu maratonu, obudzi Cię do życia jak adrenalina na rollercoasterze. Oto miłościwie panująca królowa kaw - espresso. W czym tkwi jej sekret i jak przygotować w domowych warunkach espresso-ideał, nawet jeśli nie jesteś wyszkolonym we włoskich kawiarniach baristą? Doskonałym rozwiązaniem będzie ekspres na kawę z kapsułek.


Świeże spojrzenie na kawę z kapsułki Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Sekret aromatu

Na pewno słyszałeś straszne historie o tym, że kawa w kapsułkach pełna jest niezdrowej chemii. A jak jest naprawdę? Spokojnie! Z prawdą ma to mniej więcej tyle wspólnego, co miejska legenda o człowieku połkniętym przez węża. W kapsułkach NESCAFÉ Dolce Gusto znajdziesz wyłącznie najwyższej jakości, naturalne składniki. Jedyna chemia, jaka się pojawi, to ta między Wami — gdy poczęstujesz nią przyjaciół.

Najlepsza jest kawa przygotowana ze świeżo zmielonych, odpowiednio przechowywanych ziaren. Tylko wówczas zachowasz ich smak i aromat. Musisz również zadbać o odpowiednie przechowywanie kawy (właściwą temperaturę, szczelność pojemnika oraz wilgotność powietrza, co w domowych warunkach może być trudne) i używać wyłącznie ziaren, które pochodzą z pewnego źródła. Jeśli używasz kawy w kapsułkach — masz problem z głowy. W zamkniętych hermetycznie kapsułkach NESCAFÉ Dolce Gusto Espresso znajdziesz najwyższej jakości, świeżo zmielone kawy — Arabikę i Robustę. Mieszanki są komponowane przez doświadczonych baristów, którzy dobierają rodzaje kaw, a także ustalają ich proporcje. Ziarna kawy, zanim trafią do kapsułki, są selekcjonowane z najwyższą starannością, suszone na słońcu, a następnie poddawane procesowi palenia. W zależności od rodzaju kawy podczas palenia wykorzystuje się różne temperatury. Dzięki temu można uzyskać zróżnicowane smaki i aromaty. Najlepsze jest to, co naturalne, dlatego w kapsułce dostajesz 100% kawy, 0% chemicznych dodatków


Świeże spojrzenie na kawę z kapsułki Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Gwarancja świeżości

Mamy już dobrą kawę — to podstawa, ale co z właściwym przechowywaniem? To już nie Twoje zmartwienie. Kapsułka jest gwarancją świeżości, smaku i aromatu. Nie musisz się zastanawiać, czy trzymać kawę w lodówce (co jest mitem, ale o tym opowiemy innym razem), czy może zainwestować w specjalne pojemniki oraz młynek do mielenia ziaren.

Równie ważna, jak jakość i świeżość kawy oraz sposób jej przechowywania, jest technika zaparzania. Bo niestety nawet najlepszą kawę świata można zepsuć poprzez niewłaściwe przygotowanie. Podniosło Ci się ciśnienie, bo w kuchni potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Spokojnie. Nie musisz skończyć kursu baristy w Mediolanie. Sprytny ekspres NESCAFÉ Dolce Gusto zostanie Twoim najlepszym, kawowym przyjacielem. Co najważniejsze — możesz mieć pewność, że przygotowana przez Ciebie kawa będzie smakowała za każdym tak samo. Zawsze idealnie, bez żadnych zaskoczeń i przykrych niespodzianek. Nie musisz martwić się o to, aby z aptekarską dokładnością odmierzać odpowiednią ilość składników.


Jak to działa?

Jedyne, co musisz zrobić, to włożyć kapsułkę do ekspresu oraz przygotować ulubiony kubek — resztą zajmie się technologia. Igła ekspresu przebija wieczko kapsułki, a do jej wnętrza zostaje wtłoczona woda pod odpowiednim ciśnieniem. Ekspresy NESCAFÉ Dolce Gusto generują ciśnienie do 15 barów, dzięki czemu możesz mieć pewność, że Twoje espresso będzie zawsze idealne. Ciekawostka : Czy wiesz, że do zaparzenia różnych rodzajów kawy potrzebne jest inne ciśnienie? Kapsułka, dzięki specjalnie zaprojektowanemu systemowi, zapewnia odpowiednie ciśnienie do zaparzenia każdego rodzaju kawy. Inne do espresso, a inne jeśli masz ochotę na kawę ze spienionym mlekiem.

Przez perforowaną membranę woda dociera do porcji kawy. Następnie plastikowy krążek przebija aluminiową folię i dozuje odpowiednie ciśnienie. Zawartość kawy w każdej kapsułce jest przygotowana w taki sposób, aby uzyskać napój o optymalnych walorach smakowych, ale zawsze ostateczna decyzja o proporcjach składników należy do Ciebie — jeśli lubisz, możesz na przykład wybrać większą ilość wody. Voila!

Polecane artykuły