System - Configuration - NDG Theme - Browser Support Messages - Unsupported Browser Message

System - Configuration - NDG Theme - Browser Support Messages - iPhone/iPad Message

System - Configuration - NDG Theme - Browser Support Messages - Android Message

You have reached the website

wróć

Baza wiedzy

Od ziarna do aromatycznego
napoju, kawa jest naszą pasją.

Przez wieki towarzyszyła ludziom na całym świecie i stała się istotnym elementem życia.

Dlatego postanowiliśmy podzielić się naszą wiedzą i zainspirować Was do nieco innego spojrzenia na kawę.

O ekspresach

Co oznacza 15 barów?

Tym co sprawia, że espresso jest tak intensywne i aromatyczne jest przede wszystkim dobrej jakości kawa, ale także technika zaparzania. Gorąca woda przepuszczona przez zmielone ziarna pod dużym ciśnieniem była do niedawna domeną kawiarni. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań ekspresy NESCAFÉ® Dolce Gusto® generują ciśnienie aż 15 barów, aby Twoja kawa była zawsze idealnie przyrządzona.

Ekspres manualny

Zobacz, jak łatwo możesz przyrządzić swoją ulubioną kawę. Niezawodność ekspresów NESCAFÉ® Dolce Gusto® gwarantuje jakość i doświadczenie marki KRUPS®. Ekspresy manualne w ofercie NESCAFÉ® Dolce Gusto®: PICCOLO, MELODY III, OBLO.

Ekspres automatyczny

Zobacz, jak łatwo możesz przyrządzić swoją ulubioną kawę. Niezawodność ekspresów NESCAFÉ® Dolce Gusto® gwarantuje jakość i doświadczenie marki KRUPS®. Ekspresy manualne w ofercie NESCAFÉ® Dolce Gusto®: GENIO2, MINI ME, MELODY III, DROP.

Kawa i nie tylko

Arabika i Robusta – to one nadają smak

To dwa najczęściej uprawiane na świecie gatunki kawy. Choć znaczną większość światowej uprawy stanowi właśnie arabika, to często miesza się te dwa gatunki by uzyskać unikalny smak naparu. Robusta, choć łatwiejsza w uprawie, zawiera znacznie więcej kofeiny niż arabika i cechuje się ostrzejszym smakiem. Dlatego też z połączenia łagodnej arabiki i intensywnej robusty powstają doskonale zbalansowane mieszanki, które zamykamy w naszych kapsułkach.

Espresso

To nie tyle napój ile sposób przyrządzania kawy, który polega na przepuszczeniu niewielkiej ilości wody przez ziarna pod bardzo wysokim ciśnieniem. W rezultacie otrzymujemy intensywny i aromatyczny napar.

Więcej o Espresso dowiesz się z filmu przygotowanego wspólnie z Polimatami.

Cappuccino

Nazwa tego napoju wywodzi się od koloru habitów zakonu Kapucynów, natomiast faktycznie został wynaleziony na początku XX w. we Włoszech. Składa się przede wszystkim z mocno spienionego mleka oraz intensywnego espresso. Tradycyjnie wypijane było do śniadania.

Dowiedz się więcej o Cappuccino z filmu przygotowanego wspólnie z Polmatami.

Café latte

A w zasadzie Latte Macchiato to popularny trójwarstwowy napój tworzony na bazie ciepłego, spienionego mleka i espresso. Kawa dodawana jest do mleka (inaczej niż w przypadku cappuccino), dzięki czemu otrzymujemy charakterystyczne warstwy.

Więcej o Latte dowiesz się z filmu przygotowanego we współpracy z Polimatami.

Czekolada

Znana chyba wszystkim jako słodka przekąska, natomiast świat podbijała jako gorący napój. Znana od stuleci była ulubionym napojem królów. Słodka i rozgrzewająca jest świetnym towarzyszem zimowych wieczorów.

Więcej o czekoladzie w filmie przygotowanym we współpracy z Polimatami.

Innowacje

Co kryje czarna kapsułka?

To ona jest odpowiedzialna za jakość kaw NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Hermetyczne zamknięcie gwarantuje pełnię aromatu i jakość naszych kaw. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii ekspertów NESCAFÉ®, kapsułki, w zależności od rodzaju, odpowiednio regulują ciśnienie czego rezultatem jest perfekcyjny napój za każdym razem, gdy masz na niego ochotę.

Co kryje biała kapsułka?

W białej kapsułce NESCAFÉ® Dolce Gusto® znajduje się pełne mleko w proszku z dodatkiem cukru oraz lecytyny sojowej.

Pełne mleko w proszku to nic innego jak mleko krowie, które zostało najpierw poddane procesowi pasteryzacji, czyli działaniu wysokiej temperatury w celu eliminacji drobnoustrojów, a następnie procesowi odparowania całej zawartej w nim wody. Dzięki temu mleko zamknięte w kapsule ma formę proszku i nie psuje się.

Lecytyna sojowa, co to takiego? Lecytyna naturalnie występuje w wielu produktach, które spożywamy na co dzień w tym jajach i soi. W kapsułkach z mlekiem używana jest lecytyna pozyskiwana z nasion soi, bezpieczna dla organizmu człowieka (z wyjątkiem osób z alergią na soję). Pełni ona rolę emulgatora, czyli umożliwia przygotowanie mleka do kawy, która będzie miała odpowiednią, jednolitą konsystencję.

Na czym polega dekofeinizacja?

To proces, którego celem jest otrzymanie kawy bez kofeiny, jednocześnie zachowując jej smak i aromat. Ponieważ większość związków zapachowych powstaje podczas procesu prażenia ziaren kawy, kofeinę usuwa się jeszcze na etapie zielonych ziaren. Proces ten usuwa 99% kofeiny. Kawa bezkofeinowa jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy chcą się nią cieszyć wieczorem lub piją kilka kaw dziennie.

wróć