You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Przewodnik po kawach białych

Kawa jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych napojów świata. W Polsce najchętniej pijemy kawy mleczne, a czasy kiedy rodzaje kaw w kawiarniach dzieliły się na białą i czarną dawno już minęły. Ilość rodzajów, dodatków i wariantów smakowych przyprawia o zawrót głowy! Przedstawiamy krótki przewodnik po białych kawach.

Przewodnik po kawach białych (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)
Przewodnik po kawach białych Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Flat White

Sama nazwa flat white wskazuje na najważniejsze cechy kawy: "biała" od mleka i "płaska" bo taka powinna być powierzchnia napoju. Ten popularny w kawiarniach na całym świecie napój swoje korzenie ma na antypodach, w Australii lub Nowej Zelandii. Spór o to, który kraj jest jego ojczyzną do dziś pozostaje nierozstrzygnięty. Klasyczne flat white przyrządza się z podwójnego espresso oraz gorącego mleka, które może, ale nie musi, być odrobinę spienione. Kawę serwujemy w kubku lub dużej filiżance.


Jak przygotować flat white w domu?

Potrzebne składniki:

  • 60 ml świeżo zaparzonego, mocnego espresso
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania:


  1. Przygotuj podwójne espresso.
  2. Podgrzej mleko do temperatury 65 stopnie. Uważaj, aby nie było zbyt gorące.
  3. Delikatnie spień mleko za pomocą spieniacza. Mleko powinno mieć delikatną, aksamitną konsystencję i nie może być zbyt mocno ubite
  4. Do kubka wlej espresso i uzupełnij gorącym mlekiem.

Przewodnik po kawach białych Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Cappuccino

Z wszystkich kaw mlecznych to właśnie cappuccino jest ulubioną kawą Polaków. Nic dziwnego! Mocne espresso przełamane kremową konsystencją spienionego mleka to dobry pomysł zarówno do śniadania jak i na popołudniowe spotkanie z przyjaciółką. Przepis na domowe cappuccino znajdziesz tutaj.


A kiedy z nieba leje się żar doskonałym wyborem będzie orzeźwiające NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cappuccino Ice. Dzięki funkcji wody w ekspresie na kawę z kapsułek przygotujesz ją w kilka sekund. Wystarczy, że dodasz kostki lodu i orzeźwienie gwarantowane!


Frappe

A skoro jesteśmy przy kawach na zimno w naszym zestawieniu nie może zabraknąć frappe. Jej nazwa pochodzi z języka francuskiego - "frapper" znaczy "ubijać". Mimo francuskiej nazwy wymyślona została w Grecji. W 1957 roku Grek Dimitrios Vakondios, podczas targów w Salonikach miał wielką ochotę na kawę, ale nie miał wrzątku. Zalał więc kawę zimną wodą i wymieszał w shakerze. Bazą klasycznego frappe jest kawa rozpuszczalna. Należy ją najpierw ubić w zimnej szklance, a dopiero później wstrząsnąć w shakerze.


Jak przygotować frappe w domu?


Potrzebujesz:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Zimną wodę
  • Kruszony lód
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Kawę ubij w wysokiej szklance na proszek.
  2. Zalej zimną wodą i mlekiem.
  3. Całość przelej do shakera i wstrząsaj przez minutę aż do uzyskania pianki. Jeśli nie masz shakera zastąp go szczelnie zakręconym słoikiem.
  4. Przelej szklanki, wsyp kruszony lód i opcjonalnie dosłodź.

Przewodnik po kawach białych Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Cortado

Cortado to mała kawa, w której mocne espresso jest przełamane odrobiną spienionego mleka. Jeśli chcesz poczuć w zaciszu własnego domu klimat słonecznej Hiszpanii polecamy przygotowanie tej wyjątkowo smacznej kawy. Wypróbuj prosty przepis na Cortado idealne.


Przewodnik po kawach białych Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Café au Lait

Pochodzi z Francji, ale wiele łączy hiszpańską Café con leche, holenderską Koffie verkeerd czy swojsko brzmiącą polską "kawą białą". Do gorącej kawy dolewane jest ciepłe mleko. Voila!


Wypróbuj przepis na domowe Café au Lait i w kilka chwil ciesz się smakiem jak z paryskiej kawiarenki.


Przewodnik po kawach białych Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Latte i Latte Macchiato

Latte to jedna z najpopularniejszych kaw mlecznych. Słowo "latte" pochodzi z języka włoskiego i oznacza oczywiście "mleko", więc składając zamówienie we Włoszech trzeba uważać, aby zamówić kawę ze spienionym mlekiem a nie samo mleko. "Latte macchiato" oznacza "splamione mleko", ponieważ przygotowuje się je wlewając espresso do szklanki ze spienionym mlekiem. Ważna jest "macchia", czyli plamka na powierzchni mlecznej piany, widoczna w miejscu, gdzie wlewane było espresso. To wersja podstawowa, ale często możemy spotkać cafe latte w różnych wariantach smakowych i z dodatkami, na przykład chai latte, cynamonem, piernikowe, waniliowe. Tę piękną, trójwarstwową kawę łatwo przygotujesz samodzielnie, wypróbuj nasz prosty przepis.

Polecane artykuły