You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Podaj mi ciacho, milordzie
Podaj mi ciacho, milordzie
Idealny zimowy sulfet czekoladowy z kawą
Wyobraźcie sobie sielski-anielski obrazek zimowy. Fotel przysunięty do okna, za szybą śnieg, białe płatki latają w dół i w górę, w nogach grzeje Wam się pies zwinięty w rogalik, regały zastawione książkami rozświetlają wam małe punktowe światełka, w rogu pokoju majaczy choinka. To już?!


Tak, już!
Siedzicie zwinięci w kulkę na wygodnym, miękkim fotelu, zapadacie się w oparcie, na kolanach trzymając talerzyk. Palce dłoni grzejecie o kubek z parującą aromatycznie kawą i... co wam pasuje do tego obrazka?
No chyba tylko czekolada! Ale żeby to nie było suche ciasto. I nie ubite, jak brownie. Coś pomiędzy... musi chrupać i być jednocześnie miękkie, rozpływać się w ustach. Wait, brzmi jak suflet. Tak, ten suflet, o którym krążą mity, straszy się nimi początkujących amatorów kuchni i w narodzie wytwarza się przekonanie, że jak suflet, to straszna rzecz. Nie ruszać, nie robić, nie brać się za ubijanie białek na to ciasto.
Oj, to się zdziwicie. Bo to jest w gruncie rzeczy bardzo proste. I z kawą! Nie może być lepszego połączenia na zimowe wieczory.
SUFLETOWE ZASADY:
1. Trzymajcie się przepisu. Jeśli trzeba ubić białka, ubijcie, nie dodawajcie całych jajek. Jeśli trzeba na coś poczekać, poczekajcie. Sufletami powszechnie się straszy, a niepotrzebnie. Trzeba tylko zrobić wszystko po kolei, nie chcieć być mądrzejszym od przepisu i wszystko będzie dobrze.
2. Idealny suflet jest chrupiący i ścięty na zewnątrz i kremowy, lekko ciągnący się i płynny w środku. O mamo!
3. Jajka do sufletu powinny być tej samej wielkości. To znaczy: nie jedno "S", trzy "M" i dwa "L".
4. Kawa - najlepiej mała, mocna, zaparzona tuż przed dodaniem do ciasta.
5. Poniższy przepis zawiera jaja - suflety można robić tez bez ich dodatku, potrzebne są wtedy inne proporcje i tłusta, kremowa śmietana.
6. Suflet nie zawiera mąki.
SUFLET CZEKOLADOWY Z KAWĄ
- 6 jaj średniej wielkości, osobno białka i żółtka
- 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
- 6 łyżek stopionego masła
- 6 łyżek miodu
- szczypta soli
- 1 mała filiżanka mocnej kawy, świeżo zaparzonej - taki "mały szatan"
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nagrzej piekarnik do 18O°C. Kokilki, foremki do pieczenia lub jedną większą blaszkę - w zależności w czym pieczesz - wysmaruj masłem i albo wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia.
W dużej misce ubij razem żółtka, kakao, stopione masło, kawę, miód i sodę. Odłóż na chwilę.
W drugiej dużej misce: suchej i bez tłuszczu, ubij białka ze szczyptą soli, najlepiej mikserem na dużej mocy. Białka mają być sztywne.
Delikatnie przełóż 1/3 ubitych białek do miski z kakao. Szpatułką delikatnie zmieszaj białka do masy kakaowej, uważając, aby białka nie opadły za bardzo. Następnie wmieszaj kolejną 1/3 białek, wymieszaj delikatnie szpatułką i na koniec domieszaj pozostałą partię białek. Voila! O to chodziło.
Ostrożnie przełóż do foremki/foremek, piecz przez około 2O-25 minut, aż wierzch sufletu popęka i zrobi się kruchy. W środku powinien być miękki i lekko niedopieczony. Wyciągnij z piekarnika, oprósz cukrem pudrem lub kakao i podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!