You have reached the website

Naukowcy robią lepszą kawę

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Naukowcy robią lepszą kawę

Badania genetyków i biologów pozwolą w krótkim czasie na wyhodowanie smaczniejszych odmian kawy, które do tego będą bardziej odporne na zmiany klimatu.

Naukowcy robią lepszą kawę
Naukowcy robią lepszą kawę Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Od czego zależy smak kawy? I co zrobić, by wyhodować kawę o intensywniejszym, atrakcyjniejszym smaku? Specjaliści mówią, że wpływ na to ma wiele czynników - na przykład to, w jakich warunkach rosła roślina i jak dojrzewały ziarna. Kolejnym krokiem jest właściwa obróbka ziaren, ich prażenie w odpowiedniej temperaturze.


Potem odpowiedzialność przejmujemy my - proces parzenia napoju także nie jest bez znaczenia - liczą się ustawienia ekspresu, ba! nawet jakość użytej wody! Naukowcy odkryli, że woda bogata w jony magnezu i wapnia wzmacnia smak napoju, podczas gdy zawarte w wodzie wodorowęglany osłabiają go.


Niedawno specjaliści dostali jeszcze jedno ważne narzędzie, które może posłużyć do sterowania kawowym smakiem. Zsekwencjonowali geny kawy kongijskiej, znanej także jako Robusta. Kawa ta ma nieco inne właściwości smakowe od Arabiki. Jest bardziej gorzka, zawiera za to więcej kofeiny. Często więc stosuje się ją w mieszankach jako wypełniacz. Teraz może się to zmienić. Naukowcy poznali geny kawy, które odpowiadają za jej walory smakowe. Wiedzą także, które z nich są „zamieszane” w produkcję kofeiny.


Co więcej, wiedza o kawowych genach może pomóc także w stworzeniu odmian kawy odporniejszych na zmiany klimatu oraz różne choroby. Teraz farmerzy są w trudnej sytuacji. W ostatnich latach etiopscy plantatorzy mieli najgorsze zbiory od dziesięcioleci. Przyczyną były ulewy i wahania temperatury, zjawiska, które - jak przewidują meteorolodzy - mogą być tylko gorsze. Wahnięcie temperatury podczas wzrostu powoduje, że krzewy stają się słabsze, ziarna tracą smak i aromat, liście opadają, a plantacja przedstawia obraz nędzy i rozpaczy.


Wiedza o tym, jak działają kawowe geny pozwoli uzyskiwać lepsze odmiany w czasie dużo krótszym, niż gdyby naukowcy posługiwali się tylko metodami prób i błędów w doborze różnych roślin. Mogą typować do rozmnażania te, które mają najkorzystniejszy profil genetyczny. Ba! Z czasem mogą nawet spróbować wpływać na aktywność wybranych genów. Dzięki temu na przykład mogą spróbować „wyłączyć” w Robuście charakterystyczną gorycz, za którą odpowiada znajdujący się w ziarnach kwas chlorogenowy. Specjaliści z brazylijskiego uniwersytetu Campinas w São Paulo przewidują, że dzięki badaniom biologów i genetyków, konsumenci dostaną lepszą kawę już nawet w ciągu najbliższych dwóch lat.


Jednak już teraz - bez czekania - smak wyjątkowej kawy można znaleźć na sklepowych półkach. Wystarczy sięgnąć po nową kolekcję kaw organicznych od NESCAFÉ® Dolce Gusto® . To kawy stworzone ze starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki, pochodzących z upraw organicznych w Peru, Hondurasie i Kolumbii. Specyficzny klimat oraz szczególna opieka plantatorów wpływają na wyjątkowe walory w smaku i aromacie tych kawowych kreacji. Sięgnij po jedną z nich i sprawdź, jaki wpływ na kawę mają lata doświadczeń południowoamerykańskich plantatorów.

Polecane artykuły