You have reached the website

Naleśniki kawowe

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Naleśniki kawowe

Lubią wyjść za grube albo za cienkie. Za twarde, za kruche, za tłuste. Stop! Kilka sztuczek magiczek wcielonych w życie nad patelnią, a naleśniki zawsze wyjdą Wam idealne.

Naleśniki kawowe

Spróbowałam do ciasta dodać kawy. Spodziewałam się mocnego smaku, a wyszły tak delikatne i pyszne, że jedliśmy je gorące prosto z patelni. Okazało się, że nie są ani dominująco słodkie, ani tak mocne, by tłumić smak tego, co schowa się w środku. Nadają się na wytrawnie i na słodko. Usmażyłam w wersji „marzenie dziecka”, czyli ze słodkim twarożkiem, posypane cukrem pudrem, z owocami, za którymi tęskniłam już coraz bardziej oraz z czekoladą.


Naleśniki kawowe Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Aby wyszły wam najpyszniejsze i byście nie martwili się, że usmażycie grube kluski lub placki ociekające tłuszczem, poniżej kilka sztuczek:

- 1 łyżka oleju do smażenia - nie więcej

- dodajcie do ciasta odrobinę gazowanej wody – wyjdą Wam bardziej puszyste i lekkie naleśniki

- nie dodawajcie proszków do pieczenia ani sody

- konsystencja idealna: jak kremówka, czyli śmietanka 30 lub 36% - taka w wersji do ubijania na bitą śmietanę

- patelnia mocno rozgrzana

- wylewajcie cienką warstwę ciasta

- nie smażcie długo


Naleśniki kawowe Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

NALEŚNIKI KAWOWE

- 3 jaja

- 1/2 szklanki mleka

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1 filiżanka przedłużonego Espresso Barista

- gazowa/wysokozmineralizowana woda w zapasie

- szczypta soli

- 1 duża łyżka cukru/miodu/syropu z agawy - jakiegoś słodzidła

- 3/4 szklanki mąki

- twaróg: 300 g sera białego półtłustego albo tłustego + odrobina cukru/miodu do smaku + odrobina soku z cytryny


Jaja roztrzep widelcem albo trzepaczką. Dolej kawę Espresso Barista, mleko, sok z cytryny. Dodaj sól, mąkę i cukier (albo inne słodzidło). Wymieszaj trzepaczką dokładnie, żeby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję lejącej się śmietany kremówki. Jeśli jest za gęste - dolej wody, jeśli za rzadkie - dosyp jeszcze mąki.

Rozgrzej na patelni olej. Pierwszy naleśnik zawsze jest średnio udany, możesz go zjeść od razu :) Następne smaż krótko z obu stron, na średnim ogniu. Jeśli wylejesz masę na patelnię (teflonową) bez tłuszczu, naleśniki wyjdą bardzo kruche. Jeśli z tłuszczem – miękkie.

Przełóż naleśniki twarożkiem, udekoruj owocami, czekoladą, posyp cukrem pudrem. Voila!

Naleśniki kawowe Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Smacznego!