You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Mamo, tato, mogę ciacho? Słodkości dla dzieci

I jest właśnie tak: w kuchni każdego domu znajduje się taka magiczna szufladka. Szufladka ze słodyczami, a przynajmniej ciemny zakamarek za pudełkami z ryżem, makaronem i przyprawami... który zwykle każde dziecko rozpracowuje w trzy sekundy.

Mamo, tato, mogę ciacho? Słodkości dla dzieci

Zatem dla dzieci – cudowne słodkości, których próżno szukać w szufladkach – trzeba je zrobić samodzielnie, wtedy smakują najlepiej. Dziecinnie proste w wykonaniu, zaskoczą nawet dorosłych. Przygotowałam dla Was przepisy, które łączą: pokolenia, kultury i smaki.


Cake pop, czyli amerykańska wersja rodzimych bajaderek. Gdy byłam mała, mówiło się na nie: ziemniaczki. Do tej pory, gdy w Krakowie zamówicie bajaderkę, ludzie popatrzą na was z zaciekawieniem, chcąc się dowiedzieć, co to takiego. Ale ziemniaczki – to już typowa małopolska bajka. Cake pops to nic innego jak pokruszone ciacho, często wymieszane z dodatkowym kremem, aby uzyskać gładką konsystencję. Kuleczki obtoczone w polewie i udekorowane ulubionymi dodatkami są do schrupania na jeden kęs.


CAKE POPS

Mamo, tato, mogę ciacho? Słodkości dla dzieci Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Uwaga! W wersji szybkiej zamiast piec ciasto można zastąpić je taką samą ilością okruchów z ciastka lub ciastek – jak na bajaderki lub ciasteczkowy spód na przykład do sernika


CIASTO

- 2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- szczypta soli

- 125 g masła, miękkiego

- 1 szklanka cukru

- 1 duże jajo

- ekstrakt z wanilii

- 1 szklanka mleka


KREM

- 120 g miękkiego masła

- 200 g cukru

- 3 łyżeczki śmietanki kremówki

- dekoracja: biała czekolada, barwniki spożywcze, posypki


Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Najpierw przygotuj ciasto. Ubij cukier z masłem na puszysty krem. Wbij jajko i dodaj wanilię, ubijaj jeszcze przez chwilę. Ciągle miksując, powoli przesiej do miski z kremem maślanym mąkę, sodę i sól, dolej mleko. Zmieszaj, aż znikną grudki. Piecz ok. 30-40 minut, aż drewniany patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy.


Teraz przygotuj krem, który zwiąże masę na cake pops. Wrzuć masło, cukier i śmietankę do miski, ubijaj, aż wszystko będzie puszyste i miękkie.


Po upieczeniu wystudź ciasto. Zmiel albo podrób w dłoniach ciasto na okruchy. Delikatnie wymieszaj je z kremem, aż powstanie zwięzła masa. Jeśli będzie za rzadka, dorzuć trochę więcej ciasta. Jeśli za sucha – dodaj kremu. Odrywaj po kawałku masy i formuj z niej kuleczki wielkości orzechów włoskich. Kuleczki włóż do zamrażarki na 1 godzinę lub do lodówki na 2 godziny.


Mamo, tato, mogę ciacho? Słodkości dla dzieci Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Każdą kuleczkę ostrożnie nabijaj na patyczek do cake popsów i obtaczaj w roztopionej białej czekoladzie. Możesz użyć barwników! Będzie bardziej kolorowo. Posyp od razu posypką, bo czekolada na zimnych kuleczkach szybko zamarznie.


Jesteście gotowi na jeszcze większy skok w przeszłość i porządne odświeżenie maminej tradycji? Blok czekoladowy – cudowny łakociowy oksymoron, który kiedyś nie zawierał ani grama czekolady – dziś może mieć jaką tylko chcecie. Dwie wersje: biała i ciemna, które możecie przygotować z dziećmi i dla dzieci. Proste, szybkie, pyszne.


BLOK CZEKOLADOWY

Mamo, tato, mogę ciacho? Słodkości dla dzieci Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

WERSJA CIEMNA

- 400 g mleka w proszku

- 3/4 szklanki cukru

- 1/2 szklanki śmietanki kremówki

- 1 kostka masła

- 4 łyżki kakao

- dodatki: mmsy, orzechy, suszone owoce, maliny, kawałki czekolady


WERSJA BIAŁA

- 400 g mleka w proszku

- 3/4 szklanki cukru

- 150 g masła

- 1/2 szklanki śmietany kremówki

- 1 tabliczka białej czekolady, stopiona

- dodatki: mmsy, orzechy, suszone owoce, maliny, kawałki czekolady


W obu przypadkach roztop w garnuszku masło. Dodaj cukier i ostrożnie kremówkę – aby się nie zważyła. W wersji ciemnej dodaj kakao, w wersji białej – białą czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia się czekolady i cukru. W osobnej misce wymieszaj mleko w proszku i dodatki, a następnie zalew całość ciepłą masą z garnuszka. Wymieszaj i przelej do podłóżnej foremki wyłożonej folią przezroczystą. Zostaw na noc w lodówce, musi się porządnie schłodzić!


Jeśli macie mało czasu, nie wpadajcie w panikę! Uratuje was ciasto francuskie. Dla wszystkich zabieganych rodziców: szybki pomysł na efektowne rogaliki z ulubionymi dodatkami waszych dzieci. Maluchy mogą je zrobić samodzielnie – wystarczy prosta instrukcja, w którą stronę zawinąć – et voila! Croissanty z czekoladą gotowe!


SZYBKIE ROGALIKI DLA NIECIERPLIWYCH ŁASUCHÓW

Mamo, tato, mogę ciacho? Słodkości dla dzieci Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

- opakowanie ciasta francuskiego

- Nutella

- marmolada

- kawałki czekolady drobno posiekanej


Z ciasta francuskiego powycinaj trójkąty. Każdy z nich posmaruj hojnie Nutellą lub marmoladą oraz dorzuć do środka trochę posiekanej czekolady. Zwiń jak rogalik – zaczynając od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi. Wywiń w kształt księżyca. Posmaruj po wierzchu jajkiem, posyp cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15-20 minut – do zarumienienia.


Smacznego!

Polecane artykuły