You have reached the website

Zamknij kawę w słoiku

Zamknij kawę w słoiku

Przetwory z kawą - why not? Może dlatego, że trudne. Niepopularne. Hej, mało kto przygotowuje dżem z kawą, konfiturę z dodatkiem espresso lub galaretkę z nutą ristretto. A szkoda i warto - trzeba tylko wiedzieć, z czym dobrze połączyć smak kawy. Świetnie sprawdzają się tutaj wszystkie "ciężkie", aromatyczne owoce, które będą wybijać się ponad aromat kawy i doskonale zagrają z nią w duecie.

Zamknij kawę w słoiku Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Przetwory nie są trudne do przygotowania, wymagają jedynie cierpliwości przy czekaniu, aż wystygną w słoiczkach i będzie można się do nich z zapałem dobrać małą srebrną łyżeczką.  W długi, zimowy, wietrzny wieczór, siedząc przy kominku, popijając świeżo zaparzone espresso i delektując się chwilą ze świetną książką, dobrym filmem i piękną muzyką w tle. Oczywiście.


CZEKOLADOWA KONFITURA ZE ŚLIWEK Z KAWĄ


Popularnie zwana czekokawośliwką. Obłędna. Rewelacyjna, rozpływająca się w ustach i uzależniająca. Do siedzenia złożonym w rogalik w głębokim fotelu i wyjadaniu zawartości łyżką. Konfitura ze śliwek - mogą być nawet lekko kwaśne, to lepiej, z gorzką czekolada, niesłodzonym kakao i świeżo zaparzonym ristretto. Mówię wam, kulinarny odjazd. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, wyciągnijcie rondel, pozwólcie się połączyć składnikom, a potem przygotujcie sobie stołek, bo usiądziecie z wrażenia jak cudownie zacznie wam pachnieć w kuchni. 


- 2 kg śliwek - w sezonie najlepsze węgierki, poza sezonem ciemne śliwki, mogą być lekko kwaskawe i twarde - podczas gotowania zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie, o to nam chodzi

- 7OO g cukru trzcinowego lub 6OO g białego

- świeżo zaparzone podwójne ristretto - dobre będzie też mocne podwójne espresso

- 6 łyżek niesłodzonego kakao

- 4 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady

- sok wyciśnięty z połówki cytryny


Zamknij kawę w słoiku Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Śliwki umyj, przekrój na ćwiartki. Wrzuć do rondla z grubym dnem. Dolej soku z cytryny. Dosyp cukier. Gotuj na dużym ogniu, stojąc nad garnkiem z drewnianą łyżką i interweniuj, gdy poczujesz, że może się przypalić. Gdy śliwki trochę zmiękną, dolej kawy, wrzuć połamaną  kawałki czekoladę i dosyp kakao. Gotuj na dużym ogniu przez ok. 2O minut, po czym zmniejsz i gotuj jeszcze godzinę: konfitura ma trochę odparować i zgęstnieć. Nie przykrywaj pokrywką. Gotową konfiturę przelej do gorących, wyparzonych słoików, porządnie zakręć i zapasteryzuj.


Pasteryzacja: wkładasz słoiki do dużego garnka z gorącą wodą, gotujesz przez pół godziny. Drugi sposób: wkładasz do piekarnika, nastawiasz na grzanie 17O°C i pieczesz pół godziny. Oba sposoby mają na celu pozbycie się nadmiaru powietrza z zakręconych już słoików. 


Po pasteryzacji poukładaj słoiki do góry dnem na blacie na jakiejś miękkiej szmatce lub grubej drewnianej desce do krojenia i zostaw na całą noc, aż się wystudzą. 


Po otwarciu konfiturę przechowuj w lodówce - jeśli ci się uda nie zjeść wszystkiego od razu. 

Polecane artykuły

  1. Domowe Ice Coffee
    Przepisy 23.07.2018

    Domowe Ice Coffee

  2. Granola kawowa
    Przepisy 14.06.2019

    Granola kawowa

  3. Chocolate chip cookies
    Przepisy 13.11.2018

    Chocolate chip cookies

  4. Kawa na jesień - popraw sobie nastrój
    Przepisy 15.10.2018

    Kawa na jesień - popraw sobie nastrój