You have reached the website

Granola kawowa

Nie przypuszczałam, że jej zrobienie jest takie proste. I że nie trzeba mieć w domu pięciu słoików z miodem, nie trzeba dodawać cukru… a wyjdzie słodka. Proszę państwa, domowa granola – tak, ta, którą tak lubicie i kupujecie w sklepach, a którą możecie zrobić samodzielnie i wreszcie dorzucić do niej trochę więcej orzechów, wymieszać banany z kokosem albo dołożyć mnóstwo bakalii.

I to jest dziecinnie proste!


Rano potrzebuję kawy. Muszę ją wypić, inaczej przez całe dopołudnie snuję się przydżumiona, rozdrażniona i nie odpowiadam składnie na pytania. Uwielbiam granolę i kiedyś jadłam jej całkiem sporo – potem jakoś przestałam, bo przeczytałam, ile jest w niej różnych dziwnych składników, których w sumie nie powinno tam być.


Zebrałam się i zrobiłam swoją. Więcej było tego zbierania się niż robienia, gdy okazało się, że własne chrupiące płatki jestem w stanie wykonać w pół godziny, a w efekcie mam trzy duże słoiki mieszanki płatków owsianych, orzechów, bakalii, kokosu. I wszystko to chrupie, daje mi mnóstwo energii i nie ma w niej dodatku ani miodu, ani cukru poza tym, który naturalnie występuje w owocach i orzechach (yesss!).


Zrobiłam wersję z kawą Espresso. Mówiłam: nie lubię wstawać bez kawy.


Granola Kawowa Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

 

GRANOLA KAWOWA z bananem, kokosem i orzechami

- 2 szklanki płatków owsianych

- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

- 1 szklanka pestek słonecznika

- 1 szklanka pestek dyni

- 1 szklanka orzechów: u mnie migdały + nerkowce + laskowe + fistaszki

- 1 łyżka cynamonu

- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego, lub cukru z wanilią

- 300 g masła orzechowego

- 2 małe filiżanki świeżo zaparzonego Espresso

- 1/2 szklanki śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego

- 1/2 szklanki suszonej żurawiny – dodajemy na końcu

- 1/2 szklanki pokrojonych, drobno suszonych moreli – dodajemy na końcu

- 1 szklanka suszonych bananów – dodajemy na końcu

- 1 szklanka posiekanej, dobrej gorzkiej czekolady – dodajemy na końcu


Do miski wrzucasz: płatki owsiane, wszystkie orzechy, słonecznik, dynię, kokos. W garnuszku podgrzewasz masło orzechowe, kawę Espresso, śmietankę kokosową, wanilię, cynamon i czekasz, aż wszystko się roztopi i połączy ze sobą. Mieszasz. Płynne przelewasz do miski z płatkami owsianymi, dokładnie mieszasz dużą łyżką. Będzie się delikatnie kleić.


Wyłóż taką mieszankę (rękami lub łyżką) na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Im większa blacha, tym lepiej – najlepiej, żeby granola zakryła cały spód, ale nie była jej gruba warstwa. Jeśli widzisz, że szykuje się gruba warstwa - upiecz granolę na dwa razy, na dwóch blaszkach.


I teraz uwaga: niektórzy lubią luźne kawałki granoli, inni chrupki z połączonych płatków. Jeśli wolisz pierwszą opcję - luźno wysyp granolę na blachę i nie ugniataj. Druga opcja – ugnieć delikatnie rękami na blasze, wtedy po upieczeniu od razu pokrój/rozdziel nożem – po wystudzeniu powstaną większe chrupki.


Piecz w 175 stopniach przez 20 minut. Po wystudzeniu wyciągnij z pieca i zostaw do wystudzenia – granola wtedy stwardnieje. Jeśli lubisz bardziej chrupiącą i przypieczoną - wyłącz piekarnik po pieczeniu, uchyl drzwiczki i pozostaw granolę w środku do wystudzenia.


Gdy już się wystudzi, dodaj morele, żurawinę, banany i czekoladę – gdybyście dodali je wcześniej, spalą się i zrobią się gorzkie.


Granola Kawowa Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Smacznego!

Polecane artykuły

  1. Domowe Ice Coffee
    Przepisy 23.07.2018

    Domowe Ice Coffee

  2. Granola kawowa
    Przepisy 14.06.2019

    Granola kawowa

  3. Chocolate chip cookies
    Przepisy 13.11.2018

    Chocolate chip cookies

  4. Kawa na jesień - popraw sobie nastrój
    Przepisy 15.10.2018

    Kawa na jesień - popraw sobie nastrój