You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Lodowe kawy po królewsku

Jest gorąco, fala tegorocznych upałów w sierpniu daje ulgę właściwie tylko w dwóch przypadkach: w nocy, kiedy jest odrobinę chłodniej niż w dzień i w jeden-dwa dni, kiedy leje. Poleje, ochłodzi się do 20 stopni i po weekendzie upał od nowa. Ale to dobrze, to bardzo dobrze, bo przeżyć upały w sierpniu jest prościej niż przeżyć jesienną pogodę w lipcu. Niektórzy narzekają, ale zastanówcie się: czy to nie za tym tęsknimy cały rok? I kiedy, jak nie właśnie w tak upalne lato, możemy szaleć z lodami, mrożonymi kawami i bezkarnym raczeniem się przepysznymi napojami, które mają nas schłodzić?

Lodowe kawy po królewsku

Przygotowałam dla Was kilka prostych przepisów na mrożone kawy. Są naprawdę łatwe – zaparzcie tylko dużą ilość aromatycznej kawy, najlepiej Espresso, jeśli lubicie mocne uderzenie lub nieco przedłużanego wodą – zimną lub gorącą – jeśli napój ma być łagodniejszy. Ja w czasie upałów zawsze mam w lodówce karafkę z kawą. Bardzo przydatny patent, zaparzam kilkanaście mocnych Espresso i dodaję kostki lodu. Mieszam chwilę i wkładam do lodówki. Uwierzcie mi, że gdy zaproponujecie gościom – spodziewanym i niespodziewanym – wodę albo mrożoną kawę, zrobią wielkie oczy, a potem im się spodoba i będą chcieli jeszcze :)


Lodowe kawy po królewsku Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

W zamrażarce za to trzymam duże pudełka lodów – lubię robić je samemu, bo to nic trudnego, tylko trzeba pamiętać, żeby na etapie mrożenia co jakiś czas wyjąć je z zamrażarki i przemieszać, jeśli nie macie maszynki do lodów. Stawiam na wersje basic – wanilia, czekolada i śmietanka, bo, po pierwsze, takie smaki mogę dodać do kawy i do wielu letnich deserów, jak naleśniki, lody, szarlotka, crumble, a po drugie: taka wersja jest bezpieczniejsza, gdy przychodzą goście: śmietankę można szybko wymieszać z owocami i konfiturą i przerobić na lody owocowe, co w drugą stronę nie działa.


Zatem: do dzieła!


Lodowe kawy po królewsku Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

ICE CAPPUCCINO
 z lodami śmietankowymi

Wypełnij szklankę w 2/3 objętości lodami śmietankowymi. Zrezygnuj z mleka – masz go pod dostatkiem w lodach.

Zalej lody kawą, uważając, żeby lody nie wypłynęły na wierzch – bo lubią to robić. Polej po wierzchu odrobiną ciemnej czekolady, toffi lub posyp kakao – co lubisz.


Lodowe kawy po królewsku Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

ICE AMERICANO
 z lodami waniliowymi

Do szklanki wrzuć lód. Dużo lodu, niech wypełni całe naczynie.

W ten sposób mocna kawa, którą dolejesz za chwilę, będzie przedłużonym Espresso. Zaparz aromatyczną kawę, najlepiej mocną i małą – na taką szklankę jak na zdjęciu mnie potrzebne były cztery NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso .

Zalej kostki lodu kawą. Przygotuj lody, dwie lub trzy gałki.

Nałóż je na wierzch kawy, wetnij rurkę, delikatnie zamieszaj. Jeśli nie chcesz białej kawy, zrezygnuj z lodów

 

Lodowe kawy po królewsku Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

ICE CHOCOLATE LATTE
 z lodami czekoladowymi

Szklankę wypełnij spienionym mlekiem. Może być zimne lub ciepłe, jakie lubisz. Nalej mleka prawie do całej szklanki, pozostawiając „na oko” miejsce na dużą gałkę lodów czekoladowych i jedno mocne NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso .

Do mleka ostrożnie wrzuć dużą gałkę lodów czekoladowych – lub dwie małe. Latte zacznie się samo rozwarstwiać, jak przy zalewaniu jej Espresso. Na końcu wlej na sam środek Espresso. Nie mieszaj. Podawaj.


Smacznego!