You have reached the website

Letnia kawa. Dlaczego smakuje źle?

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Letnia kawa. Dlaczego smakuje źle?

Filiżanka świeżej, gorącej kawy to czysta rozkosz. Tak samo zachwyca w gorący dzień kawa mrożona. Ale letnia kawa? Taka w temperaturze pokojowej? Trudno znaleźć na nią chętnego, ale w zasadzie… dlaczego?

Letnia kawa. Dlaczego smakuje źle

Karol Wójcicki

 

Naukowcy badający wpływ temperatury na odczuwany przez nas smak mają co do tego dwie ciekawe hipotezy. Pierwsza mówi o tym, że za naszą niechęć do letniej kawy odpowiadają warunki, w jakich odżywiali się nasi jaskiniowi przodkowie. I to, że nie mieli lodówek.

 

Karel Talavera, kubański naukowiec badający przystosowania organizmów do zmieniających się warunków środowiska (pracuje w Laboratory of Ion Channel Research na Kubie) zauważył, że nasze kubki smakowe reagują na różne cząsteczki w różnych temperaturach. Receptory smaku są najbardziej wrażliwe między 20 a 35 st. Celsjusza, czyli właśnie, gdy to, co jemy lub pijemy jest w temperaturze pokojowej. Nie zawsze dobrze wyczuwamy smaki potraw czy napojów cieplejszych lub chłodniejszych.

 

Letnia kawa. Dlaczego smakuje źle Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Smakując letnią kawę, dużo wyraźniej czujemy więc jej gorycz - nutę, która jest dużo bardziej subtelna w kawie gorącej lub mrożonej. I właśnie dlatego, że czujemy ją wyraźniej, nie wydaje nam się już tak pyszna.

 

Nasz zmysł smaku funkcjonuje tak dlatego, że „kalibrował się” w procesie ewolucji w czasach, kiedy nie mieliśmy lodówek, a także z rzadka jadaliśmy czy piliśmy rzeczy gorące. Żyjąc w klimacie umiarkowanie ciepłym raczyliśmy się umiarkowanie ciepłą strawą. I tak nam zostało. Jej smak jest dla nas najwyraźniejszy - wyostrzył się, by w tym, czego doświadczał najczęściej, wyłapać potencjalną truciznę (stąd wrażliwość na gorycz).

 

Letnia kawa. Dlaczego smakuje źleFot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Swoje trzy grosze dodają do tego badacze, którzy sprawdzali, jak na zmysł smaku wpływa zapach. Otóż przyjemny zapach łagodzi i podkręca smak. A espresso pachnie najpiękniej zaraz po zaparzeniu, gorące. Wtedy uwalania się najwięcej aromatu kawy. Dlatego taka smakuje nam bardziej - dowodzi Barry Green, naukowiec z Yale University badający mechanizmy stojące za naszą percepcją smaku.

 

Kawa, która wystygła? Nie, dziękuję. No, chyba że jesteś nauczycielem albo rodzicem małego dziecka. Wtedy rzadko możesz mieć okazję zasmakować innej. Na szczęście ludzki organizm potrafi się zaskakująco łatwo przyzwyczajać.