You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Kolumbia w filiżance i na talerzu

Kolumbijczycy, jak większość Latynosów, lubią smażone, przesłodkie słodkości. Dosłownie przesłodkie: to raczej Skandynawowie będą pilnować się, aby nie dodać za dużo cukru i udawać, że niesłodkie rzeczy są naturalnie słodkie. Latynosi wręcz przeciwnie: mają kubki smakowe uwarunkowane na pieczone w głębokim tłuszczu przekąski i słodkie małe wypieki. Cukier, kajmak, słodki kokos. Wszystko w jednym. Wyobrażacie sobie do tego mleczną kawę? No właśnie.  Musi być czarna, wyrazista, ale nie maluteńka. Przedłużana mocna kawa z aromatem migdałów, gałki muszkatołowej i jęczmienia Lungo Colombia z nowej kolekcji kaw organicznych NESCAFÉ® Dolce Gusto® będzie doskonała. Zaparzcie, rozsiądźcie się wygodnie i wgryźcie się w cynamonowe bunuelos i przesłodkie cocadas. W sumie obecne temperatury w Polsce pasują do tego idealnie. Kolumbijczycy uwielbiają też pączki, chrupiące, smażone na złoto. Z chrupiącą skórką, ciepłe, cudownie mięciutkie w środku. To przysmak uwielbiany w całej Ameryce Południowej, w różnych wariantach - koniecznie sprawdźcie przepis na churros.

Kolumbia w filiżance i na talerzu
Kolumbia w filiżance i na talerzu Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

CYNAMONOWE BUNUELOS (porcja na 15 bunuelos)

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 szczypta soli

- 1/4 szklanki cukru

- 2 jaja

- 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżki roztopionego masła

- cukier wymieszany z cynamonem do osobnej miski

- olej do smażenia


Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Jaja w osobnej misce wymieszaj z masłem i mlekiem. Płynne wlej do suchego. Wymieszaj ciasto i wyrób na stolnicy, podsypując mąką, żeby ciasto się nie przykleiło do stolnicy. Odrywaj z ciasta małe kulki. W garnku rozgrzej olej. Kiedy będzie już dobrze nagrzany, włóż jedną kulkę do środka - jeśli zacznie od razu skwierczeć, olej jest dobrze rozgrzany. Na raz wrzucaj po 5 kulek, będą wypływać na wierzch i szybko się rumienić. Wyławiaj cedzakiem i od razu wrzucaj do miski z cukrem cynamonowym. Obtaczaj w nim każdą kulkę. 


Pozostaw do ostygnięcia. Najlepsze są świeże.


Smacznego!


Kolumbia w filiżance i na talerzu Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

BUNUELOS Z TWAROGIEM, FETĄ I CZOSNKIEM (porcja na 15 bunuelos)

- olej do smażenia

- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

- 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki świeżego zmielonego twarogu

- 1 szklanka fety, drobno podrobionej

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka mleka

- szczypta soli

- szczypta pieprzu

- 1 ząbek czosnku drobniuteńko przetarty lub posiekany


Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj sery i czosnek. Dodaj mleko, przyprawy i jaja. Wymieszaj ciasto i wyrób na gładką masę. Schłódź około godziny w lodówce, bo będzie się kleić. Odrywaj z ciasta małe kulki. W garnku rozgrzej olej. Kiedy będzie już dobrze nagrzany, włóż jedną kulkę do środka - jeśli zacznie od razu skwierczeć, olej jest dobrze rozgrzany. Na raz wrzucaj po 5 kulek, będą wypływać na wierzch i szybko się rumienić. Wyławiaj cedzakiem i od razu kładź na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.


Pozostaw do ostygnięcia. Najlepsze są świeże. 


Smacznego!


A może by tak dobro narodowe? Co powiecie na kokos?


Wiem, że ubijanie jajek na kokosanki bywa denerwujące. Szczególnie, kiedy jest gorąco. Nie chce się. No nie chce się strasznie wyciągać tego miksera z szuflady, nie chce się potem myć końcówek, nawet jak pół metra dalej stoi zmywarka. No nie chce się tego wszystkiego robić. Kolumbijczycy wyszli widać z tego samego założenia i uznali, że nie będą niczego ubijać.


I faktycznie, popatrzcie na mapę świata: to raczej kraje, w których jest zimno, coś tam ubijają do deserów, dodają pianek, pochylają się nad fakturą. A jak człowiekowi jest gorąco, to nie będzie się na niczym pochylał, po prostu chce szybko przegryźć coś, co podniesie mu cukier i w tym upale przestanie mu się chcieć spać.


Więc: do południowoamerykańskich kokosanek nie należy podchodzić jak do nieznanego jeża. Przepisy na słodkości są tam proste jak drut, wszystko wrzuca się do jednej miski i porządnie miesza. Tyle.


Patrzcie.


Kolumbia w filiżance i na talerzu Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

COCADAS (porcja na 20 ciasteczek)

- 2 szklanki wiórków kokosowych - im grubiej zmielone, tym lepiej; mogą być też płatki kokosowe

- 1/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego

- 2 łyżki dulce de leche (czyli kajmaku)

- 1 łyżka mąki kukurydzianej

- 2 białka z jajek

- 1 łyżeczka wanilii/p>

- 1 szczypta soli

 

Kolumbia w filiżance i na talerzu Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki. Białek nie ubijaj wcześniej. Masa będzie lepka i raczej rzadka niż superzwarta. Przykryj miskę folią spożywcza, włóż do lodówki na godzinę, niech się schłodzi. 

 

Po tym czasie natrzyj dłonie olejem lub oliwą i formuj z masy kulki wielkości dużych orzechów włoskich. Podczas pieczenia ciasteczka nie rosną jakoś bardzo i też nie rozlewają się na boki. Jakie uformujesz, takie mniej więcej wyjdą z pieca. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Uważaj na spód, lubią się od dołu przypalać, jeśli za długo je przetrzymasz. 

 

Smacznego!

 

Ale czasami i tego nie chce się robić. Chce się człowiek wyłożyć z kawą na słońcu i przedrzemać upał. Kolumbijczycy i na to znaleźli receptę: ograniczenie listy składników danej potrawy do absolutnego minimum. Miesza się tylko to, dzięki czemu potrawa ma daną konsystencję, kolor lub smak. Gdy szukałam kolumbijskich przepisów, takie ekspresowe wersje "normalnych" przepisów pojawiały się nawet częściej niż pierwowzory. To jest bardzo piękny ukłon w stronę kuchennych leniuchów :)

 

Kolumbia w filiżance i na talerzu Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

EKSPRESOWE, 3-SKŁADNIKOWE COCADAS (porcja na 12 małych ciasteczek)

- 2,5 szklanki wiórków lub płatków kokosowych

- 1/4 szklanki dulce de leche (lub kajmaku)

- 2 łyżki czegoś: zmielonych orzechów, drobno posiekanych nasionek, sezamu, maku, itd. - ja dodałam amarantus

 

Wymieszaj wszystko ze sobą w misce. Ma powstać raczej zwarta masa. Jeśli będzie się rozsypywać, dodaj odrobinę więcej kajmaku - kajmak ma skleić wszystko. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, w dłoniach turlaj małe kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 15 minut na złoto. 

 

Smacznego!

Polecane artykuły