You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Kawowe pierniczki

Zrobienie dobrych pierniczków to wbrew pozorom nie jest taka prosta sprawa. Bo to nie są ciastka i cynamon, ewentualnie przyprawy korzenne. To jest miód, który zmienia konsystencję ciasta i to jest sporo masła, które w nadmiarze „ściska” ciasto. I wreszcie kawa: płynna, bo do ciasta, aby było aromatyczne, należy dodać świeżo zaparzone, mocne espresso. Składniki-pułapki, łatwo wyłożyć się, gdy czegoś doda się za dużo albo za mało. I bądź tu teraz mądry.

Kawowe pierniczki
Kawowe pierniczki Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Ale no właśnie – bądź. Wyjmij wagę i odmierz dokładnie produkty. Wtedy wyluzuj. Wyjmij foremki i… odpłyń. Wykrawanie kawowych pierników to uczta dla nosa, ale też bardzo, bardzo, BARDZO! terapeutyczne, wyluzowujące i dziecinnie radosne doświadczenie.
Tylko gdzie ten wałek?


KAWOWE PIERNICZKI Z ESPRESSO

- 750 g mąki pszennej

- 1 opakowanie przyprawy do piernika

- 2 opakowania cynamonu

- 3 łyżki gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka wanilii w jakiejkolwiek postaci – pasty, ekstraktu, jeśli cukier to z prawdziwą wanilią

- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

- 200 g cukru

- 250 g miodu – im ciemniejszy, tym bardziej aromatyczne potem pierniki

- 150 g masła

- 3 jajka

 

Wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru wymieszaj w dużej misce. Miód, masło i cukier podgrzej w garnuszku, ciągle mieszaj, aż miód i masło się roztopią i połączą. Cukier nie musi się rozpuścić. Wlej ciepłą zawartość do miski z mąką, wbij jaja i zagnieć ciasto. Ma powstać miękka, zwarta kula.

 

Jeśli ciasto jest klejące i ciapciowate, podsyp odrobinę mąką. Posyp tez mąką stolnicę, odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj na grubość ok. 3-5mm. Czyli nie za cienkie, bo się spalą i nie za grube, bo wyjdzie zakalec.

 

Układaj na blaszce blisko siebie, zachowując małe odstępy – ciacha rosną odrobinę – i piecz króciutko, ok. 8-10 minut w 200 stopniach C. Mają się na wierzchu zarumienić.

 

Po upieczeniu są miękkie i od razu twardnieją. Aby były mięciutkie i puszyste, schowaj je do puszki z ćwiartką świeżego jabłka. Pektyny z jabłka zmiękczą ciacha!