You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Kawowe grzechy główne
Kawowe grzechy główne
Dawno minęły już czasy kiedy dzieliliśmy kawę jedynie na „białą” i „czarną”, wiemy o niej coraz więcej, ale wciąż w przygotowaniu tego najpopularniejszego na świecie napoju zdarzają nam się wpadki. Jakie błędy w parzeniu kawy popełniamy najczęściej?

Mielenie ziaren na pył
Kawa, w zależności od rodzaju, a także sposobu parzenia wymaga różnych stopni zmielenia ziaren nie ma tu więc jednej, złotej porady. Dwie rzeczy są jednak pewne - ziarna zmielone na mąkę sprawią, że kawa będzie gorzka i zwyczajnie niesmaczna, zmielone za grubo dadzą w efekcie napój „lurowaty” i pozbawiony aromatu. Jeśli chcesz mieć pewność, że poziom zmielenia ziaren jest idealnie dobrany do rodzaju napoju - wybierz kawę w kapsułkach NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Ponieważ mielenie ma ogromny wpływ nie tylko na aromat, ale także intensywność kawy jego stopień jest dobierany indywidualnie do każdej mieszanki. Porcja kawy zostaje następnie zamknięta w hermetycznej kapsułce, która chroni przed dostępem powietrza, światła oraz wilgoci.

Zbyt gorąca woda
Dobry ekspres dopilnuje za Ciebie optymalnej temperatury parzenia kawy, która nie powinna przekraczać 90 stopni (+/- 2 stopnie). Jeśli stosujesz inne metody parzenia pamiętaj, aby nigdy nie zalewać kawy wrzątkiem. Właściwa temperatura wody ma ogromne znacznie - jeśli będzie zbyt wysoka na nic zda się cały wysiłek włożony w dobór ziaren i odpowiednie przechowywanie. Dlaczego? Niszczymy w ten sposób to, co w kawie najlepsze - kawa będzie gorzka, a jej smak „płaski”. W zależności od tego skąd pochodzą ziarna oraz sposobu palenia w prawidłowo wykonanym naparze będą wyczuwalne nuty słodkie, kwiatowe, czekoladowe, orzechowe czy owocowe. Wrzątek niestety skutecznie je eliminuje.
Gorąca kawa w zimnej filiżance
Nie nalewaj gorącej kawy do zimnej porcelany. Na ogrzanie filiżanki jest bardzo prosty sposób - wystarczy na kilka chwil zalać ją wrzątkiem. Do dużych kaw wybieraj filiżanki o grubych ściankach dzięki czemu będzie wolniej stygła.

Zimne mleko do gorącej kawy
Schłodzone mleko będzie idealnie pasowało do kawy mrożonej lub innego wariantu na zimno. W każdym innym przypadku musi zostać podgrzane. Jeśli przygotowujesz cappuccino lub latte przyda się spieniacz, dzięki któremu powstanie pyszna mleczna pianka. Przed spienieniem mleko należy podgrzać do temperatury ok. 65 stopni. Jeśli serwujesz flat white podaj kawę i mleko (koniecznie ciepłe!) w oddzielnych naczyniach.
Podgrzewanie kawy w mikrofalówce.
Aż trudno w to uwierzyć, ale jest to dosyć częsta praktyka. Dotarłeś na krańce Internetu szukając informacji o rodzajach kawy, wiesz już wszystko o rodzajach parzenia i jesteś specjalistą od idealnej, mlecznej pianki. Zaparzasz więc solidny, poranny kubek kawy i… o niej zapominasz. Przypominasz sobie po powrocie z pracy no i przecież „szkoda żeby się zmarnowało” więc w ruch idzie mikrofala.
Stop.
Kawa odgrzewana w mikrofali traci swoje walory smakowe i aromat. Cóż z tego, że zaparzysz świeżo zmielone, najwyższej jakości ziarna? Nawet uznawana za najlepszą (i najdroższą!) kawę świata kopi luwak odgrzewana będzie smakować, hmm, jak… odgrzana?