You have reached the website

Kawa wzmacnia zespół

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Kawa wzmacnia zespół

Przerwa na kawę, choć pozornie wydaje się stratą czasu, zwiększa zadowolenie pracowników, a co za tym idzie efektywność pracy - zwłaszcza zespołowej - dowodzą naukowcy

Kawa wzmacnia zespół

Karol Wójcicki


Kto lubi w pracy przerwy na kawę? Z pewnością nie szefowie… A niesłusznie! Okazuje się bowiem, że wpływają one pozytywnie na kreatywność i poczucie przynależności do zespołu pracowników. A bez tego trudno myśleć o ich większej wydajności i zaangażowaniu.


A zatem, zamiast skracać przerwy na kawę, należy wręcz zadbać, by wszyscy pracownicy należący do jednego zespołu mieli je jednocześnie. Poza tym, warto zainwestować w miejsca socjalne - to właśnie tam, podczas nieformalnych rozmów w oczekiwaniu na swoją kolejkę przy ekspresie, rodzą się często najciekawsze koncepcje - poznajemy ludzi z innych działów, których na co dzień nie spotykamy, integrujemy się, słuchamy pomysłów, których nigdy byśmy nie usłyszeli.


Według Alexa Pentlanda z Connection Science and Human Dynamics Lab na Massachusetts Institute of Technology, szefa firmy Sociometric Solutions, prowadzącego badania nad efektywnością pracy, tak samo jak umiejętności czy kwalifikacje pracowników wpływają na nią relacje między członkami zespołu. Kiedy w jednej z dużych firm, w której doradzał badacz, wprowadzono na jego wniosek przerwę kawową w tym samym czasie dla wszystkich, podniosła się wydajność i wzrosła kreatywność ludzi, co było wynikiem deklarowanej przez nich większej satysfakcji z pracy.


Kawa wzmacnia zespół Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Dodatkowo okazuje się, że wypicie kawy pomaga w pracy zespołowej. Tak wynika z badań opublikowanych w „Journal of Psychopharmacology" przez specjalistów z Ohio State University. Przeprowadzili oni doświadczenie, podczas którego dowiedli że osoby, które przed służbowym spotkaniem wypiły kawę były bardziej czujne podczas dyskusji, ale też oceniły siebie i innych członków grupy pozytywnie, jako wnoszących duży wkład w rozwiązanie problemu.


Dało im to dużo bardziej entuzjastyczne nastawienie do zespołu niż tym, którzy pracowali w zespołach pozbawionych możliwości picia kawy. Zespoły „kawowe” pracowały efektywniej i z lepszym podejściem do zadania.


A zatem przerwa na kawę? Z przyjemnością. W trosce o lepsze wyniki w pracy, oczywiście!