You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Kawa + nieoczywiste dodatki

Sernik kawowy, brownie z kawą, kawa z chilli - codzienność. Kiedyś ciasto z kawą wydawało mi się jakimś niesamowicie wyrafinowanym połączeniem i szczytem finezji: bo słodkie z kawą. A teraz? Mamy tiramisu, mamy kawy smakowe i kawowe wersje chyba wszystkich wypieków. Dajcie mi więcej!

Może dlatego, że piekę, znam te połączenia już na dziesiątą stronę? (Swoją drogą całkiem nieźle je znam, a nie dzieliłam się do tej pory z Wami chyba zbyt wieloma z nich - czas to zmienić: latteczyespresso). A może wcale nie dlatego, że dużo gotuję, tylko  dlatego, że zwyczajnie i po ludzku chcę więcej, iść dalej, próbować nowego.


Kawa w deserach sprawdza się rewelacyjnie, bo nie jest czymś, co posłodzone automatycznie staje się słodkie. Tak zachowują się neutralne produkty, które same w sobie nie mają bardzo wyrazistego smaku, jak np. tofu, cukinia, twarożek, orzechy.


Podstawowa zasada łączenia smaków: albo smaki totalnie podobne, albo smaki totalnie przeciwstawne. Ostry ser ze słodkimi winogronami, słona feta i słodki arbuz, orzechowo-pikanty chedear i dżem truskawowy albo kiwi. To wszystko ze sobą świetnie gra. Kwaśne ze słodkim, ostre z łagodnym, wytrawne ze słodkim. Hej, nie tylko kobiety w ciąży przegryzają ogórki kiszone czekoladą!


Więc proszę bardzo: poszperałam, popytałam, przemaglowałam znajomych kucharzy, barmanów i cukierników - okazało się, że nieoczywistych zastosowań i połączeń z kawą jest całe mnóstwo! I wcale nie mam na myśli połączenia: "pod kawę z mlekiem super pasuje bułka z szynką"!


Kawa + nieoczywiste dodatki Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

1. Kawa z majonezem

Pomysł mojej znajomej, której kiedyś skończył się pieprz, a musiała czymś doprawić majonez. Spróbowała z kawą - pieprz ostry, kawa gorzka, ale zamiana dała radę. Smakuje to niesamowicie, spróbujcie sami.


2. Kawa z solą - nie do podrobienia

Soli nie używa się tylko dlatego, że robi potrawy słonymi (obvious), ale przede wszystkim dlatego, że "wyciąga" smaki. Pomyślcie: potrawy, które solicie niekoniecznie są słone, są po prostu doprawione. Smaki stają się bardziej wyraziste, podkręcone, całe danie bardziej aromatyczne. Nie mówię, żeby wsypywać na talerz połowę Wieliczki - kuchnia bez soli też na pewno ma swój urok - ale z umiarem wszystko smakuje lepiej.


Sól podkreśla aromat kawy: w espresso, ale także w wypiekach. Posolona kawa wydaje nam się też mocniejsza. Brownie z kawą i posolone zamienia się w eksplozję smaku, a sernik kawowy posypany solą (gruboziarnistą lub płatkami) da Wam kulinarny odjazd.


3. Idźmy dalej: kawa z solą i masłem

A co tu robi znowuż to masło? Słuchajcie, skoro polscy arystokraci mogli pijać kawę z dodatkiem ogromnych ilości tłustej śmietany, chłopi tłukli żołędzie i z tego robili kawę, a my współcześnie wymyślamy kawę z cykorii, jęczmienia i fasoli, to jaki problem w tym, że już w I wieku przed nasza erą ludzie pili kawę z solą i masłem?


Taką kawę nazywa się Bulletproof Coffee i pijący ją zwracają uwagę na kilka ważnych właściwości: daje im poczucie sytości, nie robi rewolucji w układzie pokarmowym jak kawa z mlekiem, ludzie potrafią na niej chudnąć. Podobno pobudza bardziej niż czarna kawa i podkręca przemianę energii. Nadaje się dla osób, które stosują dietę paleo. Kawę z masłem trzeba zmiksować, aby oba składniki dokładnie się połączyły.


4. Kawa z mięsem i czosnkiem

Ameryka Południowa lubuje się w takich połączeniach - wołowina i kawa ze wszystkim, co się da. Kwestią czasu było więc połączenie ze sobą dwóch najpopularniejszych, obok awokado i kukurydzy, smaków. Poznajcie wołowinę po brazylijsku.


Sos kawowy można podawać nawet z kurczakiem, ale najbardziej współgrające smaki uzyskacie przy wołowinie. Jak? Mięso (najlepiej polędwicę albo antrykot) marynujecie w rozgniecionym ząbku czosnku, szklance czerwonego wina i szklance mocnej kawy. Na patelni topicie łyżkę masła, kładziecie mięso i rumienicie z obu stron przez kilka minut. Mięso przekładacie do garnka, zalewacie resztką marynaty, dodajecie pół pęczka kolendry, sól i pieprz, zalewacie wodą i, jeśli marynaty zostało mało, dolewacie jeszcze po pół szklanki wina i kawy. Przykrywacie, dusicie, aż zrobi się miękkie. Zredukowanym sosem polewacie mięso na talerzu.


Znalazłam też przepis Makłowicza na Coffee Beef - suszoną wołowinę z kawą, ale go nie powtórzę, dlatego odsyłam do oryginalnego przepisu.


Kawa + nieoczywiste dodatki Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

5. Kawa z serami

Moja przyjaciółka przyleciała do mnie kiedyś i powiedziała, że odkryła świetne połączenie smaków. Że ser z kawą. Cheddar z kawą dokładniej. No ale jak ser z kawą?! Ser z owocami owszem, wszyscy znają, wszyscy jedzą, ale nie, że kawa. A tak: wyciągnęła z torebki niczym w reklamie proszku do prania rzeczony delikates i szykuje mi do spróbowania. Stałam nad nią trochę jak słup soli, w ogóle nie wierząc, że to wyjdzie, ale przecież nie będę bezlitośnie gasić czyjegoś entuzjazmu, spoko, mogę spróbować.


Jak ktoś Wam kiedyś pokaże takie połączenie, to próbujcie i się nie zastanawiajcie. Jak będziecie komuś podawać ser żółty z kawą, to każcie mu milczeć, niech skosztuje i dopiero się wypowiada.


Pyszne! Ser żółty (nie musi być cheddar - może być jakikolwiek wyrazisty, lekko ostry żółty, twardy ser) pokrójcie na kawałki jak do deski serów. Kawę pokruszcie na pył w moździerzu i takim pudrem posypcie kawałki sera lub rozsypcie go obok, na desce, aby każdy sam mógł obtoczyć ser w kawowym puszku.


Na desce serów możecie też wypróbować połączenie: brie plus figi plus kawa (tak samo starta na proszek).


6. Kawa z owocami i warzywami

No dobrze, ale znajdzie się taki ktoś, kto się nie trzyma przepisów i zamiast dokładnych receptur i jechania punkt po punkcie woli wiedzieć ogólnie, co z kawą mu będzie pasować, a co nie. Zatem ściąga dla takich przekornych kuchennych rebeliantów:


  • owoce: arabica + mango, ananas i sok ananasowy, maliny, marakuja;
  • bakalie i przyprawy: arabica + orzechy włoskie, czekolada, cynamon, szafran, sezam, ocet balsamiczny;
  • warzywa: arabica + szparagi, przecier z pomidorów, cebula, czosnek;
  • mięsa: wołowina.

Kawa + nieoczywiste dodatki Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kawa inaczej? Jak sami widzicie, nieoczywistych połączeń jest mnóstwo i z każdego wychodzi Wam co innego: kwaśna kawa, kawa kuloodporna, a nawet kawa odchudzająca. I znowu: ile mądrych głów, tyle przepisów na kawę i tyle coraz to nowszych, nieoczywistych, osobliwych lub po prostu "dziwnych" połączeń różnych smaków z kawą - zaskakujące, ale tak: niby nie pasuje, a wychodzi!

Polecane artykuły