You have reached the website

Kawa na jesień - popraw sobie nastrój!

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Kawa na jesień - popraw sobie nastrój!

Któż z nas nie ma ochoty jesienią uprzyjemnić sobie dnia filiżanką czegoś naprawdę dobrego? Gdy kawa stanowi dla nas codzienny rytuał, latte, flat white, espresso czy cappuccino są napojami, które wszyscy dobrze znamy. A gdyby ten rytuał nieco przełamać i dorzucić do „menu” coś nowego i równie dobrego?

Kawa na jesień - popraw sobie nastrój!

Dziś zdradzimy Wam kilka pomysłów na kawę, która z pewnością poprawi samopoczucie podczas jesiennych dni i jednocześnie ożywi je swoim aromatem i wyglądem.


Kawa na jesień - popraw sobie nastrój! Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kawa ze „złotym mlekiem”

Czas na coś dla miłośników mlecznej pianki. Tym razem ubogacamy bowiem nie aromat samej kawy, ale… mleka, które jest jej dodatkiem (choć w tym przypadku odgrywa główną rolę). Jak uczynić je złotym? To proste! Magicznym składnikiem jest kurkuma. Dodajemy ją, wraz z imbirem, cynamonem i kardamonem do zimnego mleka, podgrzewamy całość w rondelku, spieniamy i… gotowe! Złote mleko to nie tylko smak, ale i oryginalny wygląd. Być może to tym napojem zaskoczysz gości, którzy odwiedzą Cię w jesienne popołudnie?

Ponieważ z zestawem przypraw korzennych idealnie komponuje się miód, polecamy Wam gładkie i zbalansowane espresso Honduras od NESCAFÉ®Dolce Gusto®, łączące w sobie nuty miodu i gorzkiej czekolady.


Kawa na jesień - popraw sobie nastrój! Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kawa Pięciu Przemian

To kawa, która swój początek znajduje w medycynie chińskiej. Jej główną zaletą są właściwości rozgrzewające (w sam raz na jesienne chłodne dni), ale pomaga też poprawić ogólne samopoczucie w okresie przemęczenia i osłabienia. No a dodatek przypraw korzennych dodaje jej odpowiedniego smaku i aromatu. W jej skład wchodzą: cynamon, kardamon, goździki, i imbir. Opcjonalnie można do niej dodać kakao lub chilli. Kawę dosładzamy miodem. Kluczową kwestią jest tutaj sposób parzenia (a raczej gotowania) i kolejność dodawania poszczególnych składników. Ponieważ przepisów na ten rodzaj kawy jest wiele, polecamy wybrać najbardziej optymalny dla Was.


Kawa na jesień - popraw sobie nastrój! Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kawa z likierem - na owocowo

Tutaj opcji jest wiele. Jedną z ciekawszych wydaje się być kawa z likierem pomarańczowym, który złamie nieco smak napoju i jednocześnie przywiedzie na myśl trochę minionego lata, a trochę nadchodzącej zimy. Zaparzoną kawę z dodatkiem pomarańczowego likieru w połączeniu z jeszcze jednym istotnym składnikiem - aromatem waniliowym, warto (a wręcz należy!) ubogacić bitą śmietaną. Nie zaszkodzi jej również szczypta cynamonu, jeżeli ktoś lubi tę przyprawę.

Espresso Peru z aromatami drewna, lukrecji oraz z subtelną nutą różowego pieprzu i czarnej porzeczki to kawa, która wydaje się być idealna do tego zestawu.


Kawa na jesień - popraw sobie nastrój! Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Kawa z masłem orzechowym

Jesienne poranki zazwyczaj nie należą do najłatwiejszych. Dlatego przedstawiamy kawową propozycję, która powinna postawić Cię na nogi. Syci i rozgrzewa, a jednocześnie może stanowić pyszny deser! Masło orzechowe to jeden z tych składników, które dodają mocy. Rozpuść je w mleku, dodaj do niego wanilię i cynamon, zmiksuj, wlej do zaparzonej kawy i… rozkoszuj się smakiem!

Wyjątkowa Lungo Colombia z serii kaw organicznych od NESCAFÉ®Dolce Gusto® dodatkowo podkręci smak orzechów dzięki zawartym w niej nutom prażonych migdałów.