You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Jej Wysokość: Dynia
Niby prosta i oczywista, a jednak. Jak przygotować dynię, aby nie wyszła z niej rozciapana masa bez smaku? Można zapiekać, gotować, smażyć lub przygotować coś, co rewelacyjnie ułatwi kuchenne dyniowe rewolucje: puree z dyni. Fantastycznie sprawdza się w wypiekach i jako baza do legendarnej pumpkin spice latte. Kawa z rozgrzewającym syropem dyniowo-korzennym, która przyszła do nas pewnej jesieni i szturmem podbiła podniebienia. Dobrze przygotowana jest aksamitna w smaku, jednocześnie słodka i korzenna. Wypróbujcie poniższe przepisy!


PUMPKIN LATTE (składniki na 2 kawy)
- zaparzone osobno espresso i osobno spienione mleko LUB kawa Nescafe Dolce Gusto latte
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki puree z dyni
- 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
- do posypania na wierzch: kakao niesłodzone lub zmielony cynamon
Przyprawy wymieszać z puree z dyni, mlekiem skondensowanym i miodem lub syropem klonowym. Zaparzyć espresso i osobno ubić mleko lub przygotować mleko z kapsułki, ale nie wlewać jeszcze do szklanki. I teraz: są dwie szkoły. Albo przyprawę dyniową (z przypraw, mleka skondensowanego i słodzidła) najpierw wlewamy na dno szklanki, przelewając przez sitko (1-2 łyżki przyprawy, w zależności od tego jak bardzo intensywnie dyniowe ma być latte), albo mieszamy 2-3 łyżki ubitego wcześniej mleka z 1-2 łyżkami przyprawy i przelewamy przez sitko na dno. Ja wolę drugą opcję, kawa jest potem bardziej jednolita i kremowa. Na warstwę dyniową wlewamy spienione mleko, na końcu małą porcję espresso. Kawy nie trzeba dosładzać. Przed wypiciem porządnie wymieszać.

PRALINY DYNIOWE Z TWAROGIEM (na ok. 30 sztuk)
- 200 g zmielonych ciastek – najlepiej digestive, pełnoziarnistych
- 100 g twarogu (zmielonego)
- 200 g dyniowego puree (puree = kroisz dynię na kilka kawałków, owijasz każdy w folię i pieczesz w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni; po wystudzeniu usuwasz pestki i skórę, resztę blendujesz)
- 200 g czekolady
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- szczypta zmielonego cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
Ciastka kruszymy. Puree kupujemy albo robimy sami – zrobienie go jest kilka razy tańsze niż kupienie gotowego i jest łatwe, polecam. Dodajemy pozostałe składniki poza czekoladą. Mieszamy. Ma się łatwo kleić ale nie ciapajać. Gdy jest za płynne, dodajemy więcej ciastek albo wiórków kokosowych – czegoś, co spoi pralinki. Z ciasta formujemy małe kulki wielkości orzechów włoskich i wstawiamy do lodówki na całą noc albo do zamrażarki na ok. 2-3 godziny. Czekoladę topimy i każdą kulkę po schłodzeniu obtaczamy w czekoladzie – można na końcu ozdobić pokruszonymi ciasteczkami, żurawiną, orzeszkami, i tak dalej.

DYNIOWY PIERNIK (na 1 średnią keksówkę)
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczone
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 4 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy albo miodu
- 2 łyżki powideł brzoskwiniowych albo morelowych
- garść żurawiny
- garść orzechów – najlepiej włoskich albo migdałów
- garść posiekanych suszonych moreli
- garść posiekanych suszonych daktyli
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki oleju
- 5 łyżek maślanki
Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce, wszystkie mokre w drugiej. Wlej mokre do suchego, wymieszać, mogą pozostać grudki – dzięki temu ciasto będzie puszyste. Na końcu dorzuć bakalie i orzechy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!