You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Jak rozpoznać piankę idealną?

Jak powinna wyglądać idealna pianka? Co zrobić aby nie była zbyt rzadka ani zbyt ubita? Podpowiadamy!

Przewodnik po kawach białych (Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®)
Przewodnik po kawach białych Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

1. Idealna pianka powinna być wolna od "bąbelków". Zbyt duże pęcherzyki powietrza są niepożądane, ponieważ zostawiają na języku nieprzyjemne wrażenie suchości. Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, po co barista uderza o blat dzbanuszkiem, w którym znajduje się spienione mleko, odpowiedź brzmi: by zniwelować pojedyncze "bąbelki", które wkradły się do pianki w trakcie ubijania.


2.Prawidłowo zrobiona pianka powinna mieć kremową, przyjemną teksturę. Jej konsystencja powinna być lekka, a powierzchnia gładka, powinno dać się ją swobodnie wlać do naczynia. Jeśli piana jest sztywna i ma nierówną powierzchnię (bariści nazywają taką pianę "pianą morską") - coś poszło nie tak.



Przewodnik po kawach białych Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

3.Niektóre mleka nadają się do ubicia lepiej, a inne gorzej. Od czego to zależy? Wcale nie od zawartości tłuszczu, lecz od zawartości białka. Im więcej białka w mleku, tym łatwiej przyjdzie stworzenie pianki idealnej. Jednak zawartość tłuszczu też ma znacznie - wpływa na trwałość pianki. Ciekawostka: mleko bez laktozy będzie się pienić o ile jest bogate w białko. Jeśli nie tolerujecie laktozy, ale uwielbiacie mleczną piankę - nic straconego!


4.Pianki alternatywne: wersja dla wegetarian i odważnych. Gdy mowa o kawie z mlekiem, na myśl nasuwa się przede wszystkim mleko krowie. Warto wiedzieć, że nie stanowi ono jedynej opcji. Jakość pianki i łatwość ubijania zależy od ilości białka, a najwięcej zawiera go... mleko kozie! Jeśli nie straszne Wam produkty od tego sympatycznego zwierzęcia, droga wolna. A co z wegetarianami i weganami?  Mogą spokojnie korzystać z mleka sojowego. Co prawda, zawiera nieco mniej białka, przez co pianka nie jest aż tak gęsta, ale do kawy jak najbardziej się nada.



Przewodnik po kawach białych Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

5.Temperatura mleka podczas spieniania powinna oscylować między 60-65 stopni i w żadnym wypadku nie przekraczać 70 stopni. Ma to podwójne znacznie: w trakcie podgrzewania mleko nabiera pysznego, słodkawego posmaku. Przekroczenie temperatury 70 stopni sprawi, że będzie niesmaczne - zyska posmak tłuszczu. Co więcej, mleczna pianka nie będzie stygnąć, przez co łatwo będzie się nią poparzyć.

6.Mleko ubijane dyszą parową z ekspresu kolbowego powinno być wcześniej schłodzone, tak samo jak i naczynie (najlepiej metalowe), w którym się znajduje. Im chłodniejsze mleko, tym lepsza pianka.


7.Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem ekspresu na kawę w kapsułkach NESCAFÉ® Dolce Gusto® masz problem z głowy - specjalna technologia wykona całą pracę za Ciebie, a Ty możesz mieć pewność, że pianka w Twojej kawie zawsze będzie idealna.

Polecane artykuły