You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Jak powstaje kawa w kapsułce
Mała kapsułka, wielka przyjemność. Jaką jednak drogę przechodzi kawa, zanim znajdzie się w moim kubku? Co i kto decyduje o jej smaku i aromacie?
Karol Wójcicki

Proces tworzenia kawy w kapsułkach jest wieloetapowy i nie ma tu miejsca na przypadek. Zaczyna się już od decyzji, skąd kawa pochodzi: zależnie bowiem od warunków, w jakich rósł i owocował krzew kawy, inne będą walory smakowe czarnego napoju. Bariści, niczym perfumiarze, łączą ze sobą ziarna pochodzące z różnych zakątków świata tworząc z nich harmonijną mieszankę smaków i aromatów. Kawa z Etiopii jest na przykład ostrzejsza w smaku i ma kwiatowy aromat, podczas gdy kawa kolumbijska jest winno-owocowa. Kawa, którą znajdziecie w kapsułce NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso to mieszanka ziaren pochodzących z dwóch różnych rejonów Ameryki Południowej. Wyczujecie w niej wyraźny aromat owocu granatu z nutą orzechów włoskich.
Z kolei aby uzyskać porzeczkowe nuty przechodzące w drzewno-korzenny aromat Espresso Generoso wykorzystano aż pięć różnych rodzajów ziaren arabiki z Ameryki Południowej oraz robusty z Afryki i Azji. Stale powstają nowe kompozycje i mieszanki, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia baristów.

Pochodzenie ma znaczenie, ale równie ważny jest sposób uprawiania. Jeśli macie ochotę na coś wyjątkowego spróbujcie koniecznie kaw z kolekcji Origins, które wyjątkowy smak zawdzięczają nie tylko specyficznemu klimatowi, ale także szczególnej opiece plantatorów. Espresso Honduras i Peru oraz Lungo Kolumbia pochodzą wyłącznie z upraw organicznych. W małych kapsułkach udało zamknąć się tak egzotyczne aromaty jak lukrecja, różowy pieprz, prażone migdały, gałka muszkatołowa i gorzka czekolada. To kawy dla prawdziwych koneserów.
Ziarna kawy muszą być w odpowiedni sposób przygotowane. Do różnych gatunków kawy trzeba dobrać inne parametry przy paleniu, by w optymalny sposób wydobyć ich aromat. Inaczej kawa byłaby zbyt gorzka, za bardzo kwaskowa lub nadmiernie przypalona.

Także grubość mielenia ziarna na wpływ na ostateczny efekt smakowy. Kawy, które będą się krócej parzyć - takie jak np. espresso - powinny być zmielone drobniej, podczas gdy te, przez które woda podczas parzenia będzie płynąć wolniej, wychodzą lepsze, kiedy mielone są grubo. Za odpowiednią selekcję grubości zmielonych ziaren odpowiada zaawansowana nauka - rozszczepianie promienia lasera na zmielonych drobinach pomaga wybierać kawę o tej samej gramaturze - ten proces nosi nazwę metody dyfrakcji laserowej. A gdy już przejdziemy ten etap, smaki i aromaty 30 mieszanek, które zamykane są w hermetycznych kapsułkach, tworzą wybitni bariści, łącząc różne odmiany kawy w harmonijną całość.
Ogromne znaczenie ma też przechowywanie kaw - w szczelnych pojemniczkach kawa jest dobrze sprasowana, tak by podczas parzenia woda równomiernie przez nią przepływała. Ma długi czas przydatności do spożycia, bo opakowania zabezpieczają przed dostępem powietrza i wilgoci. Ciekawostką jest, też że konstrukcja kapsułki sprawia, iż ciśnienie wody w ekspresie podczas parzenia automatycznie się dopasowuje.
Polacy wypijają ok. 95 litrów kawy rocznie. Średnio pijemy 1-2 filiżanki dziennie. Dlatego warto zadbać, by była dobrej jakości i by smak naszego ulubionego espresso czy latte był zawsze taki sam.