You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Jak powstaje kawa w kapsułce

Mała kapsułka, wielka przyjemność. Jaką jednak drogę przechodzi kawa, zanim znajdzie się w moim kubku? Co i kto decyduje o jej smaku i aromacie?


Karol Wójcicki

Jak powstaje kawa w kapsułce

Proces tworzenia kawy w kapsułkach jest wieloetapowy i nie ma tu miejsca na przypadek. Zaczyna się już od decyzji, skąd kawa pochodzi: zależnie bowiem od warunków, w jakich rósł i owocował krzew kawy, inne będą walory smakowe czarnego napoju. Bariści, niczym perfumiarze, łączą ze sobą ziarna pochodzące z różnych zakątków świata tworząc z nich harmonijną mieszankę smaków i aromatów. Kawa z Etiopii jest na przykład ostrzejsza w smaku i ma kwiatowy aromat, podczas gdy kawa kolumbijska jest winno-owocowa. Kawa, którą znajdziecie w kapsułce NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso to mieszanka ziaren pochodzących z dwóch różnych rejonów Ameryki Południowej. Wyczujecie w niej wyraźny aromat owocu granatu z nutą orzechów włoskich.


Z kolei aby uzyskać porzeczkowe nuty przechodzące w drzewno-korzenny aromat Espresso Generoso wykorzystano aż pięć różnych rodzajów ziaren arabiki z Ameryki Południowej oraz robusty z Afryki i Azji. Stale powstają nowe kompozycje i mieszanki, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia baristów.


Jak powstaje kawa w kapsułce Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Pochodzenie ma znaczenie, ale równie ważny jest sposób uprawiania. Jeśli macie ochotę na coś wyjątkowego spróbujcie koniecznie kaw z kolekcji Origins, które wyjątkowy smak zawdzięczają nie tylko specyficznemu klimatowi, ale także szczególnej opiece plantatorów. Espresso Honduras i Peru oraz Lungo Kolumbia pochodzą wyłącznie z upraw organicznych. W małych kapsułkach udało zamknąć się tak egzotyczne aromaty jak lukrecja, różowy pieprz, prażone migdały, gałka muszkatołowa i gorzka czekolada. To kawy dla prawdziwych koneserów.


Ziarna kawy muszą być w odpowiedni sposób przygotowane. Do różnych gatunków kawy trzeba dobrać inne parametry przy paleniu, by w optymalny sposób wydobyć ich aromat. Inaczej kawa byłaby zbyt gorzka, za bardzo kwaskowa lub nadmiernie przypalona.


Jak powstaje kawa w kapsułce Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Także grubość mielenia ziarna na wpływ na ostateczny efekt smakowy. Kawy, które będą się krócej parzyć - takie jak np. espresso - powinny być zmielone drobniej, podczas gdy te, przez które woda podczas parzenia będzie płynąć wolniej, wychodzą lepsze, kiedy mielone są grubo. Za odpowiednią selekcję grubości zmielonych ziaren odpowiada zaawansowana nauka - rozszczepianie promienia lasera na zmielonych drobinach pomaga wybierać kawę o tej samej gramaturze - ten proces nosi nazwę metody dyfrakcji laserowej. A gdy już przejdziemy ten etap, smaki i aromaty 30 mieszanek, które zamykane są w hermetycznych kapsułkach, tworzą wybitni bariści, łącząc różne odmiany kawy w harmonijną całość.


Ogromne znaczenie ma też przechowywanie kaw - w szczelnych pojemniczkach kawa jest dobrze sprasowana, tak by podczas parzenia woda równomiernie przez nią przepływała. Ma długi czas przydatności do spożycia, bo opakowania zabezpieczają przed dostępem powietrza i wilgoci. Ciekawostką jest, też że konstrukcja kapsułki sprawia, iż ciśnienie wody w ekspresie podczas parzenia automatycznie się dopasowuje.


Polacy wypijają ok. 95 litrów kawy rocznie. Średnio pijemy 1-2 filiżanki dziennie. Dlatego warto zadbać, by była dobrej jakości i by smak naszego ulubionego espresso czy latte był zawsze taki sam.