You have reached the website

Gofry i kawowe dodatki do deserów

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Gofry i kawowe dodatki do deserów

Co powiecie na sos kawowy, który robi się błyskawicznie? Lub domową kawowo-orzechową posypkę, którą możecie posypać nie tylko gofry, ale też lody albo mrożoną kawę z bitą śmietaną?

Gofry i kawowe dodatki do deserów

Właśnie. Gofry. Magiczny deser kojarzący się z wakacjami nad morzem, z zapachem bryzy i ciepłym piaskiem pod stopami. To tak naprawdę nic trudnego – trzeba się tylko zaopatrzyć w gofrownicę (lub pożyczyć od sąsiada, popytajcie, ktoś na pewno ma w domu gofrownicę), przygotować ciasto i już możecie zaczynać imponować własnym dzieciom lub przyjaciołom. Patent wypróbowany: impreza z goframi rozkręca się lepiej i szybciej!


Zatem na rozpoczęcie lata z przytupem - bosko chrupiące gofry z letnimi owocami i kawowymi dodatkami, które szybko i łatwo przygotujecie w domu. Nie kupujcie gotowych ozdób, tylko włączcie ekspres, zaparzcie naprawdę dużą ilość aromatycznego espresso i rozkoszujcie się nie tylko aromatem, ale przede wszystkim niezłymi, własnoręcznie wykonanymi dodatkami do ciast, deserów i letnich przekąsek.


Gofry i kawowe dodatki do deserów Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

GOFRY

- 250 g mąki pszennej

 

- 250 ml mleka

 

- 2 jaja

 

- 2 łyżeczki miodu/cukru/jakiegoś innego słodziła

 

- 2 łyżki oleju

 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Gofry i kawowe dodatki do deserów Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Oddziel białko od żółtka. Żółtko ubij na puszystą masę z cukrem/miodem, wlej olej i wymieszaj. Dolej mleko, dodaj proszek do pieczenia i mąkę, porządnie wymieszaj. Mogą zostać grudki – zasada jak przy muffinach: z grudkami będzie bardziej puszyste niż gdy wymieszasz masę na supergładko. Białka ubij osobno i delikatnie wmieszaj do masy.

 

Gofrownicę wysmaruj za pomocą pędzelka olejem (płytki grzewcze). Poczekaj, aż gofrownica się rozgrzeje. Wylewaj za pomocą chochli masę – ma pokryć całą płytę grzewczą, ale nie może się wylać. Zamknij, poczekaj, aż gofry się usmażą na złoto i będą na wierzchu chrupiące.

 

Udekoruj świeżymi owocami, dżemem, bitą śmietaną, sosem kawowym, posypkami, orzechami, itd.

 

Gofry i kawowe dodatki do deserów Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

SOS KAWOWY

- 4 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

- 250 ml mleka 3,2% - lub mleka kokosowego

- 350 ml śmietany kremówki – lejącej się lub śmietanki kokosowej

- 4 łyżki Espresso NESCAFÉ® Dolce Gusto®

 

Gofry i kawowe dodatki do deserów Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Żółtka ubij z cukrem i mąką ziemniaczana na puszystą masę. Podgrzej śmietankę, mleko i zaparzone espresso w garnku. Ma się zagotować. Zdejmij z ognia, delikatnie przestudź i powolutku wlewaj mieszankę mleka do żółtek, cały czas ubijając mikserem – dzięki temu wolnemu dodawaniu żółtka nie zwarzą się pod wpływem ciepłego mleka. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj, aż całość trochę zgęstnieje. Zestaw z ognia, przelej ciepły sos do butelek lub słoików, zostaw jeszcze chwilę do wystygnięcia i wstaw do lodówki.

 

Możesz używać na ciepło lub na zimno.

 

SOS KAWOWY II – SZYBKI

- 1/2 kostki masła

- 40 g kakao

- 4 łyżki zaparzonego Espresso NESCAFÉ® Dolce Gusto®

- 120 g cukru pudru

 

Masło roztop w rondelku, dolej espresso. Wymieszaj. Dodaj cukier puder i kakao, wymieszaj tylko do momentu, aż wszystko się połączy i będzie gładkie, nie gotuj. Zestaw z ognia, przelej do butelek albo słoików. Polewa po pewnym czasie zastygnie.

 

Gofry i kawowe dodatki do deserów Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

DOMOWA POSYPKA KAWOWA

- 10 łyżek rozpuszczalnej kawy

- 250 g orzechów

- 250 g gorzkiej czekolady

 

Orzechy i czekoladę posiekaj bardzo drobno. Dodaj kawę. Wsyp wszystko do czystego, suchego słoika, zakręć, potrzep słoikiem, żeby wszystko się wymieszało. Gotowe – możesz przechowywać posypkę w suchym, zaciemnionym miejscu przez dłuższy czas.

 

Gofry i kawowe dodatki do deserów Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

KAWOWE OZDOBY Z LUKRU

- 300 g cukru pudru

- zaparzone 2 filiżanki Espresso NESCAFÉ® Dolce Gusto®

- ciepła woda w zapasie

- tutka lub rękaw cukierniczy, nożyczki, papier do pieczenia lub pergamin

 

Cukier puder przesiej do miski, dolewaj po 1 łyżce espresso i mieszaj. Ma powstać gęsty, lejący się krem – w konsystencji przypominający gęsty klej. Jeśli skończy ci się espresso, rozcieńczaj dalej wodą – choć wydaje mi się, że nie zużyjesz całego.

 

Przelej lukier do tutki/rękawa cukierniczego, utnij końcówkę nożyczkami i rysuj różne kształty lukrem na arkuszu papieru do pieczenia/pergaminu. Zawsze zacznij od konturów, potem wypełniaj. Zostaw do wyschnięcia – najlepiej na całą noc na blacie (nie schładzaj! nie w lodówce!). Ozdoby nie będą ciemne – taki naturalnie wychodzi kolor, jeśli pomieszasz biały cukier puder i ciemną kawę. Jeśli chcesz mieć jednak bardzo ciemne ozdoby, możesz dodać odrobinę czarnego lub brązowego barwnika spożywczego – uwaga! Nie dodawaj kakao! Od kakao lukier zmieni konsystencję i zamieni się w suchą pastę.