You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Gofry i kawowe dodatki do deserów
Gofry i kawowe dodatki do deserów
Co powiecie na sos kawowy, który robi się błyskawicznie? Lub domową kawowo-orzechową posypkę, którą możecie posypać nie tylko gofry, ale też lody albo mrożoną kawę z bitą śmietaną?

Właśnie. Gofry. Magiczny deser kojarzący się z wakacjami nad morzem, z zapachem bryzy i ciepłym piaskiem pod stopami. To tak naprawdę nic trudnego – trzeba się tylko zaopatrzyć w gofrownicę (lub pożyczyć od sąsiada, popytajcie, ktoś na pewno ma w domu gofrownicę), przygotować ciasto i już możecie zaczynać imponować własnym dzieciom lub przyjaciołom. Patent wypróbowany: impreza z goframi rozkręca się lepiej i szybciej!
Zatem na rozpoczęcie lata z przytupem - bosko chrupiące gofry z letnimi owocami i kawowymi dodatkami, które szybko i łatwo przygotujecie w domu. Nie kupujcie gotowych ozdób, tylko włączcie ekspres, zaparzcie naprawdę dużą ilość aromatycznego espresso i rozkoszujcie się nie tylko aromatem, ale przede wszystkim niezłymi, własnoręcznie wykonanymi dodatkami do ciast, deserów i letnich przekąsek.

GOFRY
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżeczki miodu/cukru/jakiegoś innego słodziła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddziel białko od żółtka. Żółtko ubij na puszystą masę z cukrem/miodem, wlej olej i wymieszaj. Dolej mleko, dodaj proszek do pieczenia i mąkę, porządnie wymieszaj. Mogą zostać grudki – zasada jak przy muffinach: z grudkami będzie bardziej puszyste niż gdy wymieszasz masę na supergładko. Białka ubij osobno i delikatnie wmieszaj do masy.
Gofrownicę wysmaruj za pomocą pędzelka olejem (płytki grzewcze). Poczekaj, aż gofrownica się rozgrzeje. Wylewaj za pomocą chochli masę – ma pokryć całą płytę grzewczą, ale nie może się wylać. Zamknij, poczekaj, aż gofry się usmażą na złoto i będą na wierzchu chrupiące.
Udekoruj świeżymi owocami, dżemem, bitą śmietaną, sosem kawowym, posypkami, orzechami, itd.

SOS KAWOWY
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 250 ml mleka 3,2% - lub mleka kokosowego
- 350 ml śmietany kremówki – lejącej się lub śmietanki kokosowej
- 4 łyżki Espresso NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Żółtka ubij z cukrem i mąką ziemniaczana na puszystą masę. Podgrzej śmietankę, mleko i zaparzone espresso w garnku. Ma się zagotować. Zdejmij z ognia, delikatnie przestudź i powolutku wlewaj mieszankę mleka do żółtek, cały czas ubijając mikserem – dzięki temu wolnemu dodawaniu żółtka nie zwarzą się pod wpływem ciepłego mleka. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj, aż całość trochę zgęstnieje. Zestaw z ognia, przelej ciepły sos do butelek lub słoików, zostaw jeszcze chwilę do wystygnięcia i wstaw do lodówki.
Możesz używać na ciepło lub na zimno.
SOS KAWOWY II – SZYBKI
- 1/2 kostki masła
- 40 g kakao
- 4 łyżki zaparzonego Espresso NESCAFÉ® Dolce Gusto®
- 120 g cukru pudru
Masło roztop w rondelku, dolej espresso. Wymieszaj. Dodaj cukier puder i kakao, wymieszaj tylko do momentu, aż wszystko się połączy i będzie gładkie, nie gotuj. Zestaw z ognia, przelej do butelek albo słoików. Polewa po pewnym czasie zastygnie.

DOMOWA POSYPKA KAWOWA
- 10 łyżek rozpuszczalnej kawy
- 250 g orzechów
- 250 g gorzkiej czekolady
Orzechy i czekoladę posiekaj bardzo drobno. Dodaj kawę. Wsyp wszystko do czystego, suchego słoika, zakręć, potrzep słoikiem, żeby wszystko się wymieszało. Gotowe – możesz przechowywać posypkę w suchym, zaciemnionym miejscu przez dłuższy czas.

KAWOWE OZDOBY Z LUKRU
- 300 g cukru pudru
- zaparzone 2 filiżanki Espresso NESCAFÉ® Dolce Gusto®
- ciepła woda w zapasie
- tutka lub rękaw cukierniczy, nożyczki, papier do pieczenia lub pergamin
Cukier puder przesiej do miski, dolewaj po 1 łyżce espresso i mieszaj. Ma powstać gęsty, lejący się krem – w konsystencji przypominający gęsty klej. Jeśli skończy ci się espresso, rozcieńczaj dalej wodą – choć wydaje mi się, że nie zużyjesz całego.
Przelej lukier do tutki/rękawa cukierniczego, utnij końcówkę nożyczkami i rysuj różne kształty lukrem na arkuszu papieru do pieczenia/pergaminu. Zawsze zacznij od konturów, potem wypełniaj. Zostaw do wyschnięcia – najlepiej na całą noc na blacie (nie schładzaj! nie w lodówce!). Ozdoby nie będą ciemne – taki naturalnie wychodzi kolor, jeśli pomieszasz biały cukier puder i ciemną kawę. Jeśli chcesz mieć jednak bardzo ciemne ozdoby, możesz dodać odrobinę czarnego lub brązowego barwnika spożywczego – uwaga! Nie dodawaj kakao! Od kakao lukier zmieni konsystencję i zamieni się w suchą pastę.