You have reached the website

FLAT WHITE
 

Zrównoważona kombinacja aromatycznej kawy i kremowego mleka zamknięta w jednej kapsułce.

Spróbuj wyjątkowo kremowej kawy w zaciszu własnego domu i zakochaj się w jej pysznym, bogatym smaku.

FLAT WHITE
 

Kawa jak z kawiarni?

Nasi bariści umiejętnie przygotowali kremowe mleko, które jest starannie połączone z mocnym espresso, aby stworzyć klasyczną, aksamitną i gładką Flat White.

proponujemy Ci idealną przekąskę do delikatnej flat white - batony owsiano-kokosowe

Batony owsiano-kokosowe to lekkie, małe co nieco, w sam raz na beztroski poranek, czy na leniwe popołudnie z filiżanką kawy!

Składniki (na 12 sztuk batonów):

Składniki suche:

  • 2 szklanki płatków owsianych - najlepiej odrobinę zmielonych, możecie zrobić to sami lub kupić te z napisem "błyskawiczne",
  • 2 duże garści migdałów,
  • 1 garść wiórków kokosowych,
  • 1 garść płatków kokosowych,
  • 1 garść orkiszu,
  • 3 garści pestek słonecznika,
  • 3 garści pestek dyni,
  • 5 garści suszonej żurawiny,
  • 2 garści drobnych rodzynek - jeśli lubicie; ich dodatek sprawia też, że batoniki są słodsze,
  • 3 garści sezamu,
  • 2 garści pokrojonych drobno suszonych jabłek,
  • 2 garści pokrojonych drobno suszonych śliwek.

Składniki mokre:

  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/2 szklanki masła orzechowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki syropu kokosowego (opcjonalnie),
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej - stałej części.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj razem w misce.
  2. Następnie składniki mokre wrzuć do rondelka i roztop na małym ogniu, cały czas mieszając. Uważaj, by mieszanka się nie zagotowała.
  3. Gdy miód, olej, śmietanka, syrop i masło orzechowe się roztopią i połączą, zdejmij mieszankę z ognia i wlej do miski z suchymi składnikami, jednocześnie mieszając masę dużą szpatułką.
  4. Nastaw piekarnik na 170°C. Do nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przełóż całą masę, a następnie lekko zwilżonymi dłońmi ugnieć delikatnie masę, tak by równo się rozłożyła w foremce.
  5. Ciasto przekrój wzdłuż dłuższego boku blaszki na dwie równe części, a następnie na około 4 centymetrowe paski wzdłuż krótszego boku foremki.
  6. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut. Po pół godzinie możesz sprawdzić, czy batoniki są już z wierzchu przyrumienione. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika.

Smacznego!

 

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej o Flat White i innych białych kawach – skąd pochodzą, czy w jaki sposób je przygotować? – odwiedź naszą stronę o kawach z mlekiem!

odkryj kawy z mlekiem

Perfekcyjne Latte, idealnie spienione Cappuccino czy intensywne Espresso? Wybieraj spośród ponad 30 smaków z oferty NESCAFÉ® Dolce Gusto®!

zamów kawy