You have reached the website

Flat white i jesienne słodkości jak z kawiarni

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Flat white i jesienne słodkości jak z kawiarni

Lubię jesień. Naprawdę. Kiedy już przyjdzie, złoci drzewa i obsypuje chodniki kasztanami, rozgrzewa twarz popołudniowych słońcem – jest piękna. Pozwala po pracy spokojnie zatopić się w fotelu, rozsiąść się z książkami, ulubionym serialem i zaparzyć kawę jak z kawiarni – ciepłą, mleczną, rozgrzewającą.

Flat white i jesienne słodkości jak z kawiarni

Flat white z delikatną pianką na wierzchu, która bywa często mylona z innymi rodzajami kawy: z cortado, cremą, cappucino. Nie, nie. Flat white to większa biała kawa z charakterystyczną pianką na wierzchu. Zawiera mniej mleka niż cappuccino czy latte, ale więcej niż cortado – jest też od niej większa. W smaku kremowa i subtelna, idealna na jesienne poranki, kiedy potrzeba już raczej stopniowego pobudzania niż ogromnej dawki energii jak w lecie.


Flat white i jesienne słodkości jak z kawiarni Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Zawsze mam ochotę przegryźć do takiej kawy jakąś małą słodkość. Poczuć się w kawiarni, podać samej sobie muffina z borówkami i fantastycznie pachnącego kokosem na małym talerzyku, wgryźć się w ciepły środek, a rano porwać ze sobą zdrowy baton owsiany, który da mi energię na pół dnia.


To może wróćmy do tych muffinów :) Sprawdzone połączenie: borówki + kokos + maślanka, która sprawia, że babeczki zawsze wyjdą wam puszyste i delikatne.


Flat white i jesienne słodkości jak z kawiarni Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

MIĘCIUTKIE MUFFINY KOKOSOWE Z BORÓWKAMI z przepisu wychodzi 12-14 średniej wielkości muffinek

- 200 g maślanki

- 2 duże jaja

- 1/2 szklanki oleju (Szklanki! Nie kubka. Szklanka ma zwykle 200 ml, kubek to 300 ml; oleju ma być 125 ml)

- 100 ml mleka kokosowego (mleko należy trzymać w temperaturze pokojowej, aby część stała nie oddzieliła się od płynnej – tak dzieje się w lodówce i przydaje się do innych przepisów, ale nie do tego; przed otwarciem wstrząsnąć puszkę, aby wszystko w środku się połączyło; tego "połączonego" potrzeba będzie właśnie 100 ml)

- 300 g mąki pszennej

- 60 g wiórków kokosowych (tych drobniej zmielonych, jeśli kupiliście grubo zmielone, wsypcie do blendera i chwilę pomiksujcie, aby się rozdrobniły)

- 1/3 szklanki cukru

- 2 łyżki mąki kokosowej

- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub czystego ekstraktu z wanilii

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- 4 garście borówek (polskich jagód albo borówek amerykańskich)


Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj dwie miski: na suche i mokre składniki. W jednej wymieszaj maślankę, jaja, olej, mleko kokosowe i wanilię, w drugiej mąkę, wiórki kokosowe, cukier i sodę. Przesyp suche składniki do mokrych, wymieszaj "byle jak", to znaczy: mają zostać grudki, dzięki nim muffiny będą bardziej puszyste. Dorzuć borówki i delikatnie wymieszaj, żeby nie zgnieść za bardzo owoców. Dobry patent: można użyć mrożonych owoców – są twarde, nie rozpadają się podczas mieszania, a w trakcie pieczenia zachowują jak się świeże owocowe.


Flat white i jesienne słodkości jak z kawiarni Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Wyłóż foremkę papilotkami – jeśli ich nie masz, a masz papier do pieczenia, to uważaj: potnij arkusz papieru na kwadraty. Włóż kwadrat do otworu na muffinkę, dociśnij szklanką i voila: domowe papilotki gotowe. Ja nawet wolę właśnie takie – są trochę staromodne i nie mają falbanki, ale od razu widać, że są domowe, pięknie potem odchodzą od muffinek i dużo wygodniej trzyma się je w dłoni.


Wypełnij foremkę do pełna. Wstaw do piekarnika. Muffinki są gotowe, gdy zaczną być złote na wierzchu, mnie to zajmuje ok. 20-30 minut, sprawdzam drewnianym patyczkiem, czy już są gotowe, jeśli wetknięty w muffinkę wychodzi suchy.


Nie pieczcie muffin za długo, żeby nie wyszły suche.


Flat white i jesienne słodkości jak z kawiarni Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

MUFFINY Z BORÓWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ - z przepisu wychodzi 12-14 średniej wielkości muffinem

- 100 g stopionego oleju kokosowego

- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

- 2 duże jaja

- 4 duże garści borówek

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/3 szklanki cukru

- 200 g mąki pszennej

- 50 g drobno zmielonych wiórków kokosowych


kruszonka

- 100 g mąki kokosowej najlepiej, jeśli nie macie, może być pszenna

- 50 g wiórków kokosowych

- 150 g miękkiego masła lub oleju kokosowego w temperaturze pokojowej

- 100 g cukru


Przygotuj kruszonkę: wszystko zagnieć, kruszonka powinna zacząć się kleić w jedną kulę, ale jednocześnie dać się łatwo sypać większymi grudkami. Jeśli będzie za sucha, dodaj odrobinę więcej masła lub oleju kokosowego. Odstaw kruszonkę do lodówki.


Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.


Flat white i jesienne słodkości jak z kawiarni Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, cukier, wiórki kokosowe. W drugiej wymieszaj wszystkie płynne składniki: olej kokosowy, jogurt, jaja. Przesyp suche składniki do mokrych i wymieszaj "byle jak" – mają pozostać grudki, wtedy muffiny lepiej rosną w piecu. Dodaj borówki. Wymieszaj delikatnie. Przełóż do foremek na muffinki. Wypełnij całe. Posyp po wierzchu wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 20-30 minut. Muffinki są gotowe, gdy zaczną być złote na wierzchu, mnie to zajmuje ok. 20-30 minut, sprawdzam drenianym patyczkiem, czy już są gotowe, jeśli wetknięty w muffinkę wychodzi suchy.


Smacznego!