You have reached the website

Domowe syropy do kawy

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Domowe syropy do kawy

Jesień na całego: wszystko się zmienia, liście lecą z drzew, ulicę przechodzą żółto-czerwoną metamorfozę. A ja wciąż piję tę samą kawę: z jesienną przyprawą korzenną.

Domowe syropy do kawy
Domowe syropy do kawy Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

To znaczy nie, ona jest pyszna, z przyprawami, bardzo ją lubię, ale już mam ochotę na coś nowego. Wymyśliłam sobie ostatnio syrop do kawy. Piłam kiedyś pyszną kawę z syropem, który dostałam od pewnego chłopaka podczas któryś krakowskich targów jedzenia. Chyba miał na imię Janek i na pewno robił te syropy sam. Przypomniałam sobie o tym wczoraj i zaczęłam szperać: czy da się zrobić samemu syrop do kawy?

Otóż: się da! I to jest nawet prostsze niż myślałam! Nie muszę mieć termometru kuchennego, nie trzeba stale mieszać ani stać nad garnkiem, uważnie lustrując konsystencję płynu. Słowem: da się to zrobić moja ulubioną metodą "na oko".

Gotowi?


SYROP WANILIOWY DO KAWY

1/2 kg cukru

1/2 l wody

3 laski wanilii - przekrojone na pół i wydłubane ziarenka

Do garnka wrzucamy cukier i zalewamy wodą. Podgrzewamy. Wydłubane ziarenka wanilii i całe pozostałe laski wrzucamy do garnka. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu aż syrop zgęstnieje i stanie się złocisty - u mnie 40 minut. Przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.


SYROP KOKOSOWY DO KAWY

1 szklanka wiórków kokosowych

1 i 1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru

1 łyżka miodu

Zagotujcie wodę. Dodajcie wiórki kokosowe i miód. Gotujcie około 15 minut, aż wiórki kokosowe trochę się rozgotują. Po tym czasie dodajcie cukier i gotujcie jeszcze 30 minut. Syrop przecedźcie przez bardzo drobne sitko. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.


SYROP CYNAMONOWY DO KAWY

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 i 1/2 szklanki wody

1 łyżka cynamonu

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoików. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.


SYROP CZEKOLADOWY DO KAWY

1/2 szklanki kakao 

1 szklanka wody

1 i 1/2 szklanki cukru

W garnku mieszamy wodę z cukrem, zagotowujemy. Po zagotowaniu na chwilę zdejmujemy z ognia, wrzucamy kakao i mieszamy trzepaczką. Wracamy z garnkiem nad ogień, cały czas mieszamy. Uwaga! Najlepiej użyć dużego garnka, bo ten syrop lubi wykipieć. Zdejmujemy z ognia, delikatnie przestudzamy i przelewamy do słoików. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.