You have reached the website

Domowe lody? Ekspresowo!

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Domowe lody? Ekspresowo!

Jeśli też mieliście kiedyś taką chwilę, że pomyśleliście: ale świetnie byłoby zrobić domowe lody! Jak to się ro... i przy tym "ro..." już wiedzieliście, że nie zrobicie, bo coś tam trzeba ubijać, bo długo, bo za dużo potem mycia, a w ogóle to przecież nie macie w domu tej maszynki do lodów, co w zeszłym roku była w promocji, więc co to w ogóle za pomysły – to uważajcie: dziś, przepisy na domowe lody, szybko, bez ubijania czegokolwiek. Tylko przygotujcie miejsce w zamrażarce.

Domowe lody? Ekspresowo!
Domowe lody? Ekspresowo! Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Najszybsze lody, jakie można wymyślić – i to z trzech składników. Owoce, miód, jogurt grecki. Jeśli lubicie ciężkie, kremowe lody, zastąpcie jogurt gęstą śmietaną kremówką lub mascarpone. Takie kremowe lody będą też fantastyczne do przygotowania lodowej kawy: o tym za chwilę, bo wtedy nie możecie dodać do nich owoców.


Kupcie ulubione owoce i przygotujcie blender. Uwaga! Sztuczka: aby lody szybciej się zamroziły, mroźcie je w metalowym pudełku lub misce.


PROSTE LODY BANANOWO-PORZECZKOWE

Wersja klasyczna i wegańska; składniki na 4 porcje

- 2 banany

- 4 garści czarnej porzeczki

- 1,5 łyżki miodu; w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym

- 300 g jogurtu greckiego (pełnotłustego) lub gęstej śmietany kremówki lub mascarpone; w wersji wegańskiej można zastąpić śmietanką kokosową – stałą częścią


Owoce umyj, banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zamroź owoce – najlepiej w jakimś zamykanym pudełku albo woreczkach do mrożenia. Jeśli nie masz niczego takiego, może być zwykła miska, tylko przykryj ją folią spożywczą. Kiedy owoce będą zamrożone (2-3 godziny, a najlepiej zostawić na całą noc), włóż je do blendera, zmiksuj na mniejsze kawałki. Dodaj jogurt/śmietankę/mascarpone i miód/syrop.


Zblenduj. Jeśli lody nie będą chciały się blendować na gładko w blenderze z misą, zmiksuj je ręcznym blenderem. Mogą zostać większe kawałki owoców, jeśli lubisz. Lody powinnny być zmrożone i gotowe do jedzenia od razu. Jeśli lubisz twardsze, możesz wstawić je jeszcze na około godzinę do zamrażarki.


SORBET CZEREŚNIOWO-MALINOWY

wersja klasyczna i wegańska; składniki na 6 porcji

- 500 g czereśni

- 250 g malin

- 2 dojrzałe banany, mogą być takie, które już ciemnieją

- 2 łyżki miodu lub w wersji wegańskiej syropu klonowego

- 1 łyżka soku z cytryny

- 2-3 listki mięty, dla lekkiego orzeźwienia


Czereśnie umyj i wydryluj. Włóż wszystko oprócz bananów do garnka i zagotuj – owoce mają się delikatnie rozgotować jak na dżem. Mieszaj, żeby się nie przypaliły, całość podgrzewaj ok. 15 minut. Zdejmij z ognia, przestudź. Zmiksuj banany z owocami, przelej do foremek z patyczkami lub do pudełka/miski. Przykryj folią spożywczą, jeśli używasz miski. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej zostaw na całą noc.


I coś, o czym wspominałam na początku: lody, które możecie rozpuszczać w kawie. Zrezygnujcie z owocowych. Na początek przygotujcie wersję basic, czyli śmietankowe – są bardzo proste, wystarczy wymieszać coś kremowego z czymś słodkim. W wersji dłuższej do lodów dodaje się żółtka – w tej wersji nie trzeba.


Nie przygotowujcie od razu wersji smakowych – możecie to zrobić później. To jest też dobry patent, jeśli przyjmujecie gości i nie wiecie, kto jakie lubi lody – nie wszyscy przepadają za czekoladowymi i nie każdy lubi owocowe. Po zamrożeniu trzymajcie takie awaryjne pudełko lodów śmietankowych w zamrażarce – wystarczy potem wyciągnąć porcję, dodać do niej np. wiśnie, trochę domowej konfitury z jagód, świeże truskawki lub rozpuszczoną tabliczkę czekolady, zamieszać, zamrozić jeszcze pół godziny i... już macie cztery smaki z jednego smaku.

Proste, prawda?


DWUSKŁADNIKOWE LODY ŚMIETANKOWE

Bez maszyny, bez gotowania, bez jajek; składniki na 6 porcji

- 500 ml śmietany kremówki – najlepiej 36%, jak nie znajdziecie, bo nie w każdym sklepie są, to 30%, płynna, nie gęsta

- 1 puszka skondensowanego mleka – jeśli jest niesłodzone, to dodajcie 3 łyżki miodu/cukru/syropu klonowego lub innego słodzidła do smaku

- do wersji smakowych "na zaś":

lody wiśniowe – wydrylowane wiśnie 2 garści + 5 łyżek konfitury wiśniowej

lody czekoladowe – roztopione 2 tabliczki ulubionej czekolady + pół tabliczki posiekanej na mniejsze kawałki

lody jagodowe – cały słoik konfitury z jagód – konfitury, nie dżemu! + 1 garść świeżych jagód + 2-3 listki mięty


Śmietankę kremówkę ubij, nie musi być na supersztywno, wystarczy, że będzie ubita i puszysta. Do miski wlej mleko skondensowane i delikatnie wylej na to ubitą śmietanę. Wymieszaj, też delikatnie, łopatką kuchenną – żeby śmietana nie opadła jakoś strasznie. Wymieszaną masę przelej do zamykanego pojemnika lub pudełka/miski i wtedy przykryj folią spożywczą. Schładzaj 6 godzin, a najlepiej całą noc.


Smacznego!

Polecane artykuły