You have reached the website

Domowa Ice Coffee

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Domowa Ice Coffee

Każdy z nas lubi niespieszne poranki kiedy mamy czas na spokojne śniadanie, wypicie ulubionej kawy na balkonie, stretching, prasówkę. Bardzo piękny obrazek, zwłaszcza latem. Tyle tylko, że jeśli masz do ogarnięcia spacer z psem, obudzenie dzieciaków do przedszkola (dziwnym trafem w weekendy nie mają problemu z tym żeby wstać o świcie), makijaż, przygotowanie lunchu do pracy i milion nieprzewidzianych zdarzeń, które zwykle właśnie wtedy mają życzenie się przytrafić, to czasem o kawie przypominamy sobie kiedy ze świeżo zaparzonej - zrobiła się prawie mrożona. Tylko, że „prawie’ w tym przypadku naprawdę robi różnicę. Zimnej kawy nikt nie lubi.

Domowa Ice Coffee

Mamy wtedy cztery możliwości:

 

1. Możesz wypić tę zimną - opcja niesmaczna, ale zdarzyło mi się sączyć taką kawę do 14.00. Nie polecam.

 

2. Odgrzać w mikrofalówce - tyle tylko, że kawa to nie popcorn. Pewnie zwracasz uwagę na to, co pijesz, wybierasz najlepsze ziarna i wiele uwagi poświęcasz procesowi parzenia. Niezależnie od tego jaką metodę parzenia i rodzaj kawy wybierzesz to jeśli ją odgrzejesz równie dobrze możesz zaparzyć jakąkolwiek bo straci najlepsze aromaty i będzie zwyczajnie niesmaczna.

 

3. Wstawić kawę do lodówki a po powrocie z pracy przygotować pyszną kawę mrożoną. Zdecydowanie najlepszy wybór, sposób na relaks po pracy i orzeźwienie w upalny dzień.


Domowa Ice Coffee Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Potrzebujesz:

filiżankę ulubionej kawy

150 ml zimnego mleka

cukier (jeśli lubisz kawę słodką)

kilka kostek lodu

ulubione dodatki np. lody waniliowe


Przygotowanie:

Wysoką szklankę włóż na chwilę do zamrażarki (wystarczy kilka minut i lepiej o niej nie zapomnij). Kawę wymieszaj z cukrem, wlej do shakera i dodaj mleko. Potrząsaj shakerem przez około minutę, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Jeśli nie masz shakera w jego roli świetnie sprawdzi się… zwykły słoik. Ważne tylko aby był szczelnie zakręcony (jeśli nie chcesz zamiast relaksu zafundować sobie sprzątania kuchni).

Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu i powoli przelej napój z shakera.

Voila!


Domowa Ice Coffee Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Do tak przygotowanej kawy możesz dodać lody, bitą śmietanę, startą czekoladę, cynamon - to, co lubisz. Jeśli masz ochotę na kawę z lodami to zacznij od nałożenia ich do szklanki, a kostki lodu pokrusz w blenderze. Pyszną, domową Cappuccino Ice uzyskasz jeśli na wierzch dodasz odrobinę spienionego mleka.


Lato to fantastyczny czas do eksperymentowania z kawą na zimno. Zamiast zwykłego mleka możesz wykorzystać roślinne - migdałowe, kokosowe lub ryżowe. Polecam też wariant z owocami - z kawą doskonale komponuję się maliny, borówki czy banany.


Domowa Ice Coffee Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Jeśli lubisz orzeźwiające napoje na zimno, ale cenisz szybkie rozwiązania i niekoniecznie lubisz spędzać czas w kuchni to genialnym rozwiązaniem jest ekspres ciśnieniowy na kawę z kapsułek z funkcją zimnej wody. Dzięki niemu przygotujesz w kilka chwil znakomite Cappuccino Ice. Harmonijnie połączone w kapsułce NESCAFÉ® Dolce Gusto® Ice Cappuccino mocne Espresso i delikatną, mleczną piankę docenisz zwłaszcza w gorące dni.