You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Domowa Ice Coffee
Domowa Ice Coffee
Każdy z nas lubi niespieszne poranki kiedy mamy czas na spokojne śniadanie, wypicie ulubionej kawy na balkonie, stretching, prasówkę. Bardzo piękny obrazek, zwłaszcza latem. Tyle tylko, że jeśli masz do ogarnięcia spacer z psem, obudzenie dzieciaków do przedszkola (dziwnym trafem w weekendy nie mają problemu z tym żeby wstać o świcie), makijaż, przygotowanie lunchu do pracy i milion nieprzewidzianych zdarzeń, które zwykle właśnie wtedy mają życzenie się przytrafić, to czasem o kawie przypominamy sobie kiedy ze świeżo zaparzonej - zrobiła się prawie mrożona. Tylko, że „prawie’ w tym przypadku naprawdę robi różnicę. Zimnej kawy nikt nie lubi.

Mamy wtedy cztery możliwości:
1. Możesz wypić tę zimną - opcja niesmaczna, ale zdarzyło mi się sączyć taką kawę do 14.00. Nie polecam.
2. Odgrzać w mikrofalówce - tyle tylko, że kawa to nie popcorn. Pewnie zwracasz uwagę na to, co pijesz, wybierasz najlepsze ziarna i wiele uwagi poświęcasz procesowi parzenia. Niezależnie od tego jaką metodę parzenia i rodzaj kawy wybierzesz to jeśli ją odgrzejesz równie dobrze możesz zaparzyć jakąkolwiek bo straci najlepsze aromaty i będzie zwyczajnie niesmaczna.
3. Wstawić kawę do lodówki a po powrocie z pracy przygotować pyszną kawę mrożoną. Zdecydowanie najlepszy wybór, sposób na relaks po pracy i orzeźwienie w upalny dzień.

Potrzebujesz:
filiżankę ulubionej kawy
150 ml zimnego mleka
cukier (jeśli lubisz kawę słodką)
kilka kostek lodu
ulubione dodatki np. lody waniliowe
Przygotowanie:
Wysoką szklankę włóż na chwilę do zamrażarki (wystarczy kilka minut i lepiej o niej nie zapomnij). Kawę wymieszaj z cukrem, wlej do shakera i dodaj mleko. Potrząsaj shakerem przez około minutę, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Jeśli nie masz shakera w jego roli świetnie sprawdzi się… zwykły słoik. Ważne tylko aby był szczelnie zakręcony (jeśli nie chcesz zamiast relaksu zafundować sobie sprzątania kuchni).
Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu i powoli przelej napój z shakera.
Voila!

Do tak przygotowanej kawy możesz dodać lody, bitą śmietanę, startą czekoladę, cynamon - to, co lubisz. Jeśli masz ochotę na kawę z lodami to zacznij od nałożenia ich do szklanki, a kostki lodu pokrusz w blenderze. Pyszną, domową Cappuccino Ice uzyskasz jeśli na wierzch dodasz odrobinę spienionego mleka.
Lato to fantastyczny czas do eksperymentowania z kawą na zimno. Zamiast zwykłego mleka możesz wykorzystać roślinne - migdałowe, kokosowe lub ryżowe. Polecam też wariant z owocami - z kawą doskonale komponuję się maliny, borówki czy banany.

Jeśli lubisz orzeźwiające napoje na zimno, ale cenisz szybkie rozwiązania i niekoniecznie lubisz spędzać czas w kuchni to genialnym rozwiązaniem jest ekspres ciśnieniowy na kawę z kapsułek z funkcją zimnej wody. Dzięki niemu przygotujesz w kilka chwil znakomite Cappuccino Ice. Harmonijnie połączone w kapsułce NESCAFÉ® Dolce Gusto® Ice Cappuccino mocne Espresso i delikatną, mleczną piankę docenisz zwłaszcza w gorące dni.