You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Ciastka do kawy

Czyli: ciasteczka a'la płytki chodnikowe z lat 90. Te, na których nie można było stawać na liniach pęknięcia. Proste do wykonania, a efekt jest zjawiskowy.

Ciastka do kawy
Ciastka do kawy Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Lubię je bardzo, bo to jedne z tych ciasteczek, których nie znajdziecie "podobnych". Jest miliard przepisów na miliard kruchych ciastek do kawy, ale wszystkie wyglądają podobnie, robią się podobnie i smakują zwykle tak samo. Crinkles są mocno czekoladowe, a ich wersji można przygotować właściwie tyle, ile ma się pod ręką smaków czekolady: crinkles gorzkie, mleczne, cytrynowe na bazie z białej czekolady, pomarańczowe, żurawinowe, orzechowe, kokosowe, korzenne... I tak dalej. Można długo, prawie w nieskończoność.


Wypróbujcie jeden przepis – ten podstawowy. Szybko załapiecie w czym tkwi cała sztuka, aby wyszły wam miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i w odlotowe wzory na wierzchu.


Odpalcie piekarnik, wrzućcie do środka blachę z ciasteczkami, zaparzcie ulubioną kawę, zwińcie jedno ciacho z gorącej blachy i rozpłyńcie się.


CHOCOLATE CRINKLE COOKIES

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

- 100 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 4 jajka

- 1 łyżka cukru z wanilią

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1 i 2/3 szklanki mąki

- 2 szklanki cukru pudru do obtoczenia


Roztopić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na megapuszystą masę. Dodać sól. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać roztopioną czekoladę. Wymieszać, najlepiej wymiksować mikserem. Ma być gładko i dobrze połączone. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymiksować. Masa będzie klejąca się i taka ma być. 
Trzeba ją schłodzić min. 2 godziny w lodówce, a najlepiej kilka godzin – ma być twarda jak na trufle. Z miękkiej masy nie sposób ulepić kulek.


Po schłodzeniu z masy odrywaj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj na blaszce na papierze do pieczenia w odstępach, ciastka rozpłyną się na boki i trochę urosną. Nie spłaszczaj. Wstaw do piekarnika do temperatury 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Bez termoobiegu. Smacznego!


Spróbujcie też wersji cytrynowej crinkle cookies.


W porównaniu do klasycznych popękanych ciastek, dodałam trochę więcej mąki, aby crinkles bardziej trzymały kształt kulek. Ciasteczka są obłędne, słodko-kwaśne, jak idealny lukier na pączkach, który jest kwaskowaty, ale nie kwaśny – w wersji ciasteczkowej. No mistrzostwo, mówię wam!

Nie pasują do nich duże kawy, nie pasują też mleczne – polecam mały mocny shot Espresso. Do mocnych smaków bardzo mocna kawa.


LEMON CRINKLE COOKIES

200 g białej czekolady

100 g masła

1/2 szklanki cukru

4 jajka

sok wyciśnięty z połówki cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru pudru do obtoczenia


Dalej postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku przepisu powyżej.


Roztopić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na megapuszystą masę. Dodać sól. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać roztopioną czekoladę. Wymieszać, najlepiej wymiksować mikserem. Ma być gładko i dobrze połączone. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymiksować. Masa będzie klejąca się i taka ma być. 
Trzeba ją schłodzić min. 2 godziny w lodówce, a najlepiej kilka godzin – ma być twarda jak na trufle. Z miękkiej masy nie sposób ulepić kulek.


Po schłodzeniu z masy odrywaj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj na blaszce na papierze do pieczenia w odstępach, ciastka rozpłyną się na boki i trochę urosną. Nie spłaszczaj. Wstaw do piekarnika do temperatury 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Bez termoobiegu. Mniam!