You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Ciastka do kawy
Czyli: ciasteczka a'la płytki chodnikowe z lat 90. Te, na których nie można było stawać na liniach pęknięcia. Proste do wykonania, a efekt jest zjawiskowy.


Lubię je bardzo, bo to jedne z tych ciasteczek, których nie znajdziecie "podobnych". Jest miliard przepisów na miliard kruchych ciastek do kawy, ale wszystkie wyglądają podobnie, robią się podobnie i smakują zwykle tak samo. Crinkles są mocno czekoladowe, a ich wersji można przygotować właściwie tyle, ile ma się pod ręką smaków czekolady: crinkles gorzkie, mleczne, cytrynowe na bazie z białej czekolady, pomarańczowe, żurawinowe, orzechowe, kokosowe, korzenne... I tak dalej. Można długo, prawie w nieskończoność.
Wypróbujcie jeden przepis – ten podstawowy. Szybko załapiecie w czym tkwi cała sztuka, aby wyszły wam miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i w odlotowe wzory na wierzchu.
Odpalcie piekarnik, wrzućcie do środka blachę z ciasteczkami, zaparzcie ulubioną kawę, zwińcie jedno ciacho z gorącej blachy i rozpłyńcie się.
CHOCOLATE CRINKLE COOKIES
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Roztopić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na megapuszystą masę. Dodać sól. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać roztopioną czekoladę. Wymieszać, najlepiej wymiksować mikserem. Ma być gładko i dobrze połączone. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymiksować. Masa będzie klejąca się i taka ma być. Trzeba ją schłodzić min. 2 godziny w lodówce, a najlepiej kilka godzin – ma być twarda jak na trufle. Z miękkiej masy nie sposób ulepić kulek.
Po schłodzeniu z masy odrywaj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj na blaszce na papierze do pieczenia w odstępach, ciastka rozpłyną się na boki i trochę urosną. Nie spłaszczaj. Wstaw do piekarnika do temperatury 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Bez termoobiegu. Smacznego!
Spróbujcie też wersji cytrynowej crinkle cookies.
W porównaniu do klasycznych popękanych ciastek, dodałam trochę więcej mąki, aby crinkles bardziej trzymały kształt kulek. Ciasteczka są obłędne, słodko-kwaśne, jak idealny lukier na pączkach, który jest kwaskowaty, ale nie kwaśny – w wersji ciasteczkowej. No mistrzostwo, mówię wam!
Nie pasują do nich duże kawy, nie pasują też mleczne – polecam mały mocny shot Espresso. Do mocnych smaków bardzo mocna kawa.
LEMON CRINKLE COOKIES
200 g białej czekolady
100 g masła
1/2 szklanki cukru
4 jajka
sok wyciśnięty z połówki cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Dalej postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku przepisu powyżej.
Roztopić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na megapuszystą masę. Dodać sól. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać roztopioną czekoladę. Wymieszać, najlepiej wymiksować mikserem. Ma być gładko i dobrze połączone. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymiksować. Masa będzie klejąca się i taka ma być. Trzeba ją schłodzić min. 2 godziny w lodówce, a najlepiej kilka godzin – ma być twarda jak na trufle. Z miękkiej masy nie sposób ulepić kulek.
Po schłodzeniu z masy odrywaj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj na blaszce na papierze do pieczenia w odstępach, ciastka rozpłyną się na boki i trochę urosną. Nie spłaszczaj. Wstaw do piekarnika do temperatury 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Bez termoobiegu. Mniam!