You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies
Ciasteczka, które ma się na myśli, mówiąc: upieczmy coś do kawy. Zmieszajmy to, co podstawowe: masło, cukier, jaja, mąkę, dorzućmy czekoladę. Wcale nie w płatkach, wcale nie równo pokrojoną.

Dodajmy to, co mamy pod ręką: może kokos, a może żurawinę albo końcówkę orzechów. Zmiksujmy. Ulepmy kulki, spłaszczmy dłonią. Pozwólmy pachnieć, niech cała kuchnia wypełni się obłędnym słodkim zapachem, tym zapachem nie do podrobienia: maślanych ciastek i delikatnie stopionej czekolady. O rany! Niech zapach przedostanie się przez zamknięte drzwi, niech przyleci pies i szaleńczo poniucha i zamacha ogonem.

O, kobieto, wtedy wiesz, że zrobiłaś boskie ciastka.
Odetchnij, zaparz sobie Café au Lait zrób sobie przerwę.
Wolno Ci, w końcu jesteś boska.

CHOCOLATE CHIP COOKIES
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 200 g czekolady (różne rodzaje)
- w wersji kakaowej: dodatkowo 1,5 łyżki kakao
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i sodę. Wymieszaj. W drugiej misce ubij masło z cukrem na superpuszysty krem. Dodaj jajo i ubijaj jeszcze przez minutę lub dwie. Wsyp mąkę, sodę, sól i dodaj wanilię w jakiejkolwiek postaci. Dodaj posiekaną czekoladę – może być jakakolwiek poza nadziewaną. Wymieszaj. Odrywaj kawałki ciasta, tocz w dłoniach kulki, spłaszczaj delikatnie i układaj na blaszce w odstępach. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia, w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!