You have reached the website

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Utul się. Jesienne słodkości z jabłkami

Nie śliwka, nie gruszka, dynia prawie, ale też nie aż tak, jak jabłko. Nic nie kojarzy mi się bardziej z jesienią niż ten owoc. Rozpieczony i rozgrzany nie jest lekkim wiosennym ani orzeźwiającym letnim smakiem – jeśli pieczone jabłka, to automatycznie do pary koc i chłodny wieczór, szarlotka na pluchę za oknem, a tartaletki z kruchego ciasta z prażonymi jabłkami doprawionymi cynamonem to przecież znak firmowy października.

Utul się. Jesienne słodkości z jabłkami

Jakie mamy szczęście, że żyjemy pod taką szerokością geograficzną, że te jabłka nie dość, że są na wyciągnięcie ręki, to jest ich taki urodzaj odmian i tak są najnormalniej w świecie pyszne, że zastanawiam się dlaczego nie przetwarzamy ich więcej?


Utul się. Jesienne słodkości z jabłkami Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Przygotowałam kilka przepisów – trochę nieoczywistych, a zakładających wykorzystanie jabłka od A do Z, od miąższu po skórkę. Proste receptury, dobre kruche ciasto na żółtkach i delikatnym maśle, tartaletki lekkie i zostawiające okruchy na rękawach swetra, prażone jabłka do szarlotki, które w czasie zimowego kryzysu można bez wyrzeczeń wyjeść ze słoika i jabłkowe róże, które są równocześnie tak proste i efektowne, że aż uniesiecie brwi ze zdumienia. W czasie, gdy ciasto rumieni się w piecu, wybierzcie ulubioną kawę, nastawcie ekspres i czekajcie na tę magiczną chwilę: ciepłe maślane wypieki i aromatyczna kawa z mleczną pianką.


Pro tip: róże z ciasta potrafią zrobić nawet 4-latki na moich warsztatach. Tak że wiecie: zasuwajmy do kuchni, żeby nie było wstydu.


Utul się. Jesienne słodkości z jabłkami Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO (na ok. 30 ciastek)

- dwa arkusze gotowego ciasta francuskiego, zrolowane

- duże jabłka – ważne, żeby po obraniu, została wam długa skórka; ok. 15 sztuk

- opcjonalnie: roztrzepane jajko, cukier – ja nie używam, za to posypuję po upieczeniu cukrem pudrem i to robi taką robotę, że ojej


Arkusze ciasta francuskiego pokrój na plasterki. Otrzymasz w ten sposób kilkanaście rolek. Każdą z nich rozwiń i podziel na pół. Obierz jabłka ze skórek w ten sposób, żeby obieraczką "objechać" jabłko dookoła i aby w efekcie została ci jak najdłuższa skórka. Jeśli będzie superdługa – powyżej 30 cm, też podziel ją na pół.


Skórkę z jabłka zwiń ciasno, jakbyś chciał zwinąć ślimaka. Jeśli ci się rozwinie, nie przejmuj się, zwiń jeszcze raz – powinna ci powstać różyczka. Płatem ciasta francuskiego owiń różę na dole, dosyć mocno, żeby w piekarniku się nie rozwinęła


Możesz posmarować ciasto jajkiem i posypać cukrem, ale uważam, że to nie jest potrzebne - dużo ładniej wygląda, gdy po upieczeniu posypiesz ciasteczka cukrem pudrem. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika i piecz, aż ciasto francuskie ładnie się zrumieni, ok. 20 minut.


Utul się. Jesienne słodkości z jabłkami Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

PRAŻONE JABŁKA Z CYNAMONEM DO SZARLOTKI

- 15 sztuk większych jabłek

- 2 łyżki cukru trzcinowego

- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

- sok wyciśnięty z 2 cytryn

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki cynamonu

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz je wcześniej obrać lub nie – bez różnicy. Wrzuć wszystkie do dużego garnka z grubym dnem. Dodaj sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, cukier, cynamon i masło. Pogotuj, aż jabłka puszczą sok i trochę się rozmemłają. U mnie trwa to ok. 20 minut. Gdy uznasz, że już, odlej trochę soku z gotowania jabłek i wmieszaj do niego mąkę ziemniaczaną – i wlej z powrotem do jabłek. Wymieszaj energicznie przez chwilę, jabłka powinny zgęstnieć i się pokleić. Zdejmij garnek z ognia, przełóż jabłka do szczelnego pojemnika lub zużyj od razu do szarlotki.


Utul się. Jesienne słodkości z jabłkami Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

JESIENNE TARTALETKI Z JABŁKAMI

- 500 g mąki pszennej – przesianej

- 100 g cukru pudru

- 250 g masła

- 4 żółtka

- lodowata woda w zapasie

- uprażone jabłka

- mąka do podsypywania stolnicy


Do dużej miski przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj posiekane na małe kawałki masło i żółtka. Zagnieć. Jeśli powstanie ci kruszonka, dodaj odrobinę lodowatej wody. Po ugnieceniu kuli, przełóż ją na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Nasmaruj foremki do tartaletek masłem i wysyp mąką pszenną. Wylep płatami ciasta foremki. Ponakłuwaj widelcem. Posyp po spodzie odrobinę mąką, to zabezpieczy spód przed rozmoknięciem. Wyłóż prażone jabłka. Z pozostałego ciasta przygotuj różne kształty: wałeczki, paseczki, kropeczki, i tak dalej. Powyklejaj na każdej tartaletce inne wzór. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz ok. 20-30 minut.

Polecane artykuły