You have reached the website

Peru: w klimacie salsy

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Peru: w klimacie salsy

Mała, mocna, czarna, fantastyczna. I od razu do niej chce się: słodkiego, ale żeby jednocześnie było i świeże, i smażone, jak wszystkie typowo latynoskie słodkości. Nowe Espresso Peru od NESCAFÉ® Dolce Gusto® z ziaren Arabiki - mocne i aromatyczne plus szybkie czipsy z bananów. Ale, hmm, co jeszcze... Do uzupełnienia smaków pasuje coś soczystego, orzeźwiającego i... zaraz zaraz! Przecież są salsy!

Peru: w klimacie salsy

Obie na słodko, a jednocześnie dające witaminowego kopa. Idealnie sprawdzające się na wysokie temperatury, niekoniecznie tylko w peruwiańskich klimatach - u nas za kilka miesięcy będziemy spragnieni każdego jedzenia, którym można się schłodzić i orzeźwić. Smoothies, lody, mrożone jogurty - to wszystko już było. A peruwiańskie smaki w salsach?


Peru: w klimacie salsy Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

SZYBKIE CZIPSY Z BANANÓW, na 1 porcję

- 2 mało dojrzałe banany

- mąka kokosowa lub kukurydziana

- drobny cukier

- cynamon

- olej kokosowy


Banany umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy (ok. 4 łyżek). Każdy plasterek banana obtocz najpierw w cukrze pomieszanym z cynamonem, potem w mące kokosowej lub kukurydzianej. Wrzucaj na dobrze rozgrzany olej i smaż krótko z każdej strony, uważając , aby się nie przypaliły. Odsącz na ręczniku papierowym. 


Peru: w klimacie salsy Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

MAŁE PLACUSZKI Z BANANÓW Z DULCE DE LECHE, na 1 porcję

- 2 dojrzałe banany

- mąka kokosowa lub pszenna - 2 łyżki

- 2 łyżki wiórków kokosowych

- 1 łyżka dulce de leche (lub kajmaku)

- szczypta cynamonu

- olej kokosowy do smażenia


Banany umyj, obierz i zmiażdż widelcem w misce na papkę. Dorzuć mąkę, wiórki kokosowe, dulce de leche i cynamon. Wymieszaj dokładnie. Powstanie masa w gęstości jak ciasto na nasze racuchy. Rozgrzej na patelni olej, wykładaj po łyżce ciasta, smaż na złoto z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podawaj. Najlepsze są ciepłe, polane czekoladą albo obsypane cukrem pudrem.  


Obiecałam orzeźwienie! W upalne dni podajcie takie miksy do placuszków lub pączków - w mig odzyskacie siły, minie wam senność i zaserwujecie sobie odżywienie w najlepszej postaci. Patent Peruwiańczyków na walkę z upałem za pomocą drobnych smażonych słodkości i świeżych owoców dopełnijcie mocną kawą - gwarantuję, że zamiast z upału, rozpłyniecie się z przyjemności.


Peru: w klimacie salsy Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Pamiętajcie tylko, że salsa powinna się przegryźć i schłodzić w lodówce ok. 30 minut przed podaniem, a później lepiej zjeść ją od razu. 


ŻÓŁTA SALSA (MANGO-GRANAT-POMARAŃCZA), na 1 porcję

- 1 duże mango, dojrzałe i miękkie

- 1 pomarańcza - lub jeśli ktoś woli bardziej wytrawne smaki - 1 mały grejpfrut

- 1/2 melona

- 1 łyżka soku z limonki

- ziarenka z 1/2 granatu

- jeśli lubicie - kilka listków kolendry dla przełamania smaków - daje wyrazisty posmak; jeśli wolicie łagodniej: kilka listków świeżej mięty


Wszystkie owoce umyj. Mango i melona obierz i skrój na drobną kostkę. Z cytryny wyciśnij sok do mango. Pomarańczę i grejpfruta posiekaj LUB wyciśnij sok - jak wolisz. Ja preferuję całe owoce w salsie, w czasie przegryzania się owoce i tak puszczą soki. Dorzuć ziarenka granatu i posiekaj zioła. Wymieszaj, przykryj folią, wstaw do lodówki na 30 minut. Wyciągnij, przemieszaj, podawaj. 


Peru: w klimacie salsy Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

ZIELONA SALSA (AWOKADO-MELON-MIĘTA), na 1 porcję

- 1 duże awokado, dojrzałe i miękkie

- 1/2 melona

- 1 łyżka soku z limonki

- kilka listków świeżej mięty

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka sezamu


Wszystkie owoce umyj. Melona obierz i skrój na drobną kostkę. Z cytryny wyciśnij sok do melona. Wydłub miąższ z awokado, posiekaj jeśli jest twardy lub zgnieć widelcem jeśli miękki; wrzuć do miski. Wsiekaj zioła. Dodaj miód, sezam. Wymieszaj, przykryj folią, wstaw do lodówki na 30 minut. Wyciągnij, przemieszaj, podawaj. 


Smacznego!

Polecane artykuły