You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Mamo, tato, mogę ciacho? Słodkości dla dzieci
I jest właśnie tak: w kuchni każdego domu znajduje się taka magiczna szufladka. Szufladka ze słodyczami, a przynajmniej ciemny zakamarek za pudełkami z ryżem, makaronem i przyprawami... który zwykle każde dziecko rozpracowuje w trzy sekundy.

Zatem dla dzieci – cudowne słodkości, których próżno szukać w szufladkach – trzeba je zrobić samodzielnie, wtedy smakują najlepiej. Dziecinnie proste w wykonaniu, zaskoczą nawet dorosłych. Przygotowałam dla Was przepisy, które łączą: pokolenia, kultury i smaki.
Cake pop, czyli amerykańska wersja rodzimych bajaderek. Gdy byłam mała, mówiło się na nie: ziemniaczki. Do tej pory, gdy w Krakowie zamówicie bajaderkę, ludzie popatrzą na was z zaciekawieniem, chcąc się dowiedzieć, co to takiego. Ale ziemniaczki – to już typowa małopolska bajka. Cake pops to nic innego jak pokruszone ciacho, często wymieszane z dodatkowym kremem, aby uzyskać gładką konsystencję. Kuleczki obtoczone w polewie i udekorowane ulubionymi dodatkami są do schrupania na jeden kęs.
CAKE POPS

Uwaga! W wersji szybkiej zamiast piec ciasto można zastąpić je taką samą ilością okruchów z ciastka lub ciastek – jak na bajaderki lub ciasteczkowy spód na przykład do sernika
CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g masła, miękkiego
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajo
- ekstrakt z wanilii
- 1 szklanka mleka
KREM
- 120 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki śmietanki kremówki
- dekoracja: biała czekolada, barwniki spożywcze, posypki
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Najpierw przygotuj ciasto. Ubij cukier z masłem na puszysty krem. Wbij jajko i dodaj wanilię, ubijaj jeszcze przez chwilę. Ciągle miksując, powoli przesiej do miski z kremem maślanym mąkę, sodę i sól, dolej mleko. Zmieszaj, aż znikną grudki. Piecz ok. 30-40 minut, aż drewniany patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy.
Teraz przygotuj krem, który zwiąże masę na cake pops. Wrzuć masło, cukier i śmietankę do miski, ubijaj, aż wszystko będzie puszyste i miękkie.
Po upieczeniu wystudź ciasto. Zmiel albo podrób w dłoniach ciasto na okruchy. Delikatnie wymieszaj je z kremem, aż powstanie zwięzła masa. Jeśli będzie za rzadka, dorzuć trochę więcej ciasta. Jeśli za sucha – dodaj kremu. Odrywaj po kawałku masy i formuj z niej kuleczki wielkości orzechów włoskich. Kuleczki włóż do zamrażarki na 1 godzinę lub do lodówki na 2 godziny.

Każdą kuleczkę ostrożnie nabijaj na patyczek do cake popsów i obtaczaj w roztopionej białej czekoladzie. Możesz użyć barwników! Będzie bardziej kolorowo. Posyp od razu posypką, bo czekolada na zimnych kuleczkach szybko zamarznie.
Jesteście gotowi na jeszcze większy skok w przeszłość i porządne odświeżenie maminej tradycji? Blok czekoladowy – cudowny łakociowy oksymoron, który kiedyś nie zawierał ani grama czekolady – dziś może mieć jaką tylko chcecie. Dwie wersje: biała i ciemna, które możecie przygotować z dziećmi i dla dzieci. Proste, szybkie, pyszne.
BLOK CZEKOLADOWY

WERSJA CIEMNA
- 400 g mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 kostka masła
- 4 łyżki kakao
- dodatki: mmsy, orzechy, suszone owoce, maliny, kawałki czekolady
WERSJA BIAŁA
- 400 g mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 tabliczka białej czekolady, stopiona
- dodatki: mmsy, orzechy, suszone owoce, maliny, kawałki czekolady
W obu przypadkach roztop w garnuszku masło. Dodaj cukier i ostrożnie kremówkę – aby się nie zważyła. W wersji ciemnej dodaj kakao, w wersji białej – białą czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia się czekolady i cukru. W osobnej misce wymieszaj mleko w proszku i dodatki, a następnie zalew całość ciepłą masą z garnuszka. Wymieszaj i przelej do podłóżnej foremki wyłożonej folią przezroczystą. Zostaw na noc w lodówce, musi się porządnie schłodzić!
Jeśli macie mało czasu, nie wpadajcie w panikę! Uratuje was ciasto francuskie. Dla wszystkich zabieganych rodziców: szybki pomysł na efektowne rogaliki z ulubionymi dodatkami waszych dzieci. Maluchy mogą je zrobić samodzielnie – wystarczy prosta instrukcja, w którą stronę zawinąć – et voila! Croissanty z czekoladą gotowe!
SZYBKIE ROGALIKI DLA NIECIERPLIWYCH ŁASUCHÓW

- opakowanie ciasta francuskiego
- Nutella
- marmolada
- kawałki czekolady drobno posiekanej
Z ciasta francuskiego powycinaj trójkąty. Każdy z nich posmaruj hojnie Nutellą lub marmoladą oraz dorzuć do środka trochę posiekanej czekolady. Zwiń jak rogalik – zaczynając od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi. Wywiń w kształt księżyca. Posmaruj po wierzchu jajkiem, posyp cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15-20 minut – do zarumienienia.
Smacznego!