You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Lodowe kawy po królewsku
Jest gorąco, fala tegorocznych upałów w sierpniu daje ulgę właściwie tylko w dwóch przypadkach: w nocy, kiedy jest odrobinę chłodniej niż w dzień i w jeden-dwa dni, kiedy leje. Poleje, ochłodzi się do 20 stopni i po weekendzie upał od nowa. Ale to dobrze, to bardzo dobrze, bo przeżyć upały w sierpniu jest prościej niż przeżyć jesienną pogodę w lipcu. Niektórzy narzekają, ale zastanówcie się: czy to nie za tym tęsknimy cały rok? I kiedy, jak nie właśnie w tak upalne lato, możemy szaleć z lodami, mrożonymi kawami i bezkarnym raczeniem się przepysznymi napojami, które mają nas schłodzić?

Przygotowałam dla Was kilka prostych przepisów na mrożone kawy. Są naprawdę łatwe – zaparzcie tylko dużą ilość aromatycznej kawy, najlepiej Espresso, jeśli lubicie mocne uderzenie lub nieco przedłużanego wodą – zimną lub gorącą – jeśli napój ma być łagodniejszy. Ja w czasie upałów zawsze mam w lodówce karafkę z kawą. Bardzo przydatny patent, zaparzam kilkanaście mocnych Espresso i dodaję kostki lodu. Mieszam chwilę i wkładam do lodówki. Uwierzcie mi, że gdy zaproponujecie gościom – spodziewanym i niespodziewanym – wodę albo mrożoną kawę, zrobią wielkie oczy, a potem im się spodoba i będą chcieli jeszcze :)

W zamrażarce za to trzymam duże pudełka lodów – lubię robić je samemu, bo to nic trudnego, tylko trzeba pamiętać, żeby na etapie mrożenia co jakiś czas wyjąć je z zamrażarki i przemieszać, jeśli nie macie maszynki do lodów. Stawiam na wersje basic – wanilia, czekolada i śmietanka, bo, po pierwsze, takie smaki mogę dodać do kawy i do wielu letnich deserów, jak naleśniki, lody, szarlotka, crumble, a po drugie: taka wersja jest bezpieczniejsza, gdy przychodzą goście: śmietankę można szybko wymieszać z owocami i konfiturą i przerobić na lody owocowe, co w drugą stronę nie działa.
Zatem: do dzieła!

ICE CAPPUCCINO z lodami śmietankowymi
Wypełnij szklankę w 2/3 objętości lodami śmietankowymi. Zrezygnuj z mleka – masz go pod dostatkiem w lodach.
Zalej lody kawą, uważając, żeby lody nie wypłynęły na wierzch – bo lubią to robić. Polej po wierzchu odrobiną ciemnej czekolady, toffi lub posyp kakao – co lubisz.

ICE AMERICANO z lodami waniliowymi
Do szklanki wrzuć lód. Dużo lodu, niech wypełni całe naczynie.
W ten sposób mocna kawa, którą dolejesz za chwilę, będzie przedłużonym Espresso. Zaparz aromatyczną kawę, najlepiej mocną i małą – na taką szklankę jak na zdjęciu mnie potrzebne były cztery NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso .
Zalej kostki lodu kawą. Przygotuj lody, dwie lub trzy gałki.
Nałóż je na wierzch kawy, wetnij rurkę, delikatnie zamieszaj. Jeśli nie chcesz białej kawy, zrezygnuj z lodów

ICE CHOCOLATE LATTE z lodami czekoladowymi
Szklankę wypełnij spienionym mlekiem. Może być zimne lub ciepłe, jakie lubisz. Nalej mleka prawie do całej szklanki, pozostawiając „na oko” miejsce na dużą gałkę lodów czekoladowych i jedno mocne NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso .
Do mleka ostrożnie wrzuć dużą gałkę lodów czekoladowych – lub dwie małe. Latte zacznie się samo rozwarstwiać, jak przy zalewaniu jej Espresso. Na końcu wlej na sam środek Espresso. Nie mieszaj. Podawaj.
Smacznego!