You have reached the website
Zmień hasło
You have a subscription product in your cart. In order to add this type of product, you can clear current cart or add the new product to the subscription.
Domowe syropy do kawy
Jesień na całego: wszystko się zmienia, liście lecą z drzew, ulicę przechodzą żółto-czerwoną metamorfozę. A ja wciąż piję tę samą kawę: z jesienną przyprawą korzenną.

To znaczy nie, ona jest pyszna, z przyprawami, bardzo ją lubię, ale już mam ochotę na coś nowego. Wymyśliłam sobie ostatnio syrop do kawy. Piłam kiedyś pyszną kawę z syropem, który dostałam od pewnego chłopaka podczas któryś krakowskich targów jedzenia. Chyba miał na imię Janek i na pewno robił te syropy sam. Przypomniałam sobie o tym wczoraj i zaczęłam szperać: czy da się zrobić samemu syrop do kawy?
Otóż: się da! I to jest nawet prostsze niż myślałam! Nie muszę mieć termometru kuchennego, nie trzeba stale mieszać ani stać nad garnkiem, uważnie lustrując konsystencję płynu. Słowem: da się to zrobić moja ulubioną metodą "na oko".
Gotowi?

SYROP WANILIOWY DO KAWY
1/2 kg cukru
1/2 l wody
3 laski wanilii - przekrojone na pół i wydłubane ziarenka
Do garnka wrzucamy cukier i zalewamy wodą. Podgrzewamy. Wydłubane ziarenka wanilii i całe pozostałe laski wrzucamy do garnka. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu aż syrop zgęstnieje i stanie się złocisty - u mnie 40 minut. Przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.

SYROP KOKOSOWY DO KAWY
1 szklanka wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
Zagotujcie wodę. Dodajcie wiórki kokosowe i miód. Gotujcie około 15 minut, aż wiórki kokosowe trochę się rozgotują. Po tym czasie dodajcie cukier i gotujcie jeszcze 30 minut. Syrop przecedźcie przez bardzo drobne sitko. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.

SYROP CYNAMONOWY DO KAWY
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki wody
1 łyżka cynamonu
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoików. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.

SYROP CZEKOLADOWY DO KAWY
1/2 szklanki kakao
1 szklanka wody
1 i 1/2 szklanki cukru
W garnku mieszamy wodę z cukrem, zagotowujemy. Po zagotowaniu na chwilę zdejmujemy z ognia, wrzucamy kakao i mieszamy trzepaczką. Wracamy z garnkiem nad ogień, cały czas mieszamy. Uwaga! Najlepiej użyć dużego garnka, bo ten syrop lubi wykipieć. Zdejmujemy z ognia, delikatnie przestudzamy i przelewamy do słoików. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.