You have reached the website

Chocolate chip cookies

Blog Latte czy Espresso - kawowa wiedza w kapsułkach

Chocolate chip cookies

Ciasteczka, które ma się na myśli, mówiąc: upieczmy coś do kawy. Zmieszajmy to, co podstawowe: masło, cukier, jaja, mąkę, dorzućmy czekoladę. Wcale nie w płatkach, wcale nie równo pokrojoną.

Chocolate chip cookies

Dodajmy to, co mamy pod ręką: może kokos, a może żurawinę albo końcówkę orzechów. Zmiksujmy. Ulepmy kulki, spłaszczmy dłonią. Pozwólmy pachnieć, niech cała kuchnia wypełni się obłędnym słodkim zapachem, tym zapachem nie do podrobienia: maślanych ciastek i delikatnie stopionej czekolady. O rany! Niech zapach przedostanie się przez zamknięte drzwi, niech przyleci pies i szaleńczo poniucha i zamacha ogonem.


Chocolate chip cookies Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

O, kobieto, wtedy wiesz, że zrobiłaś boskie ciastka.

Odetchnij, zaparz sobie Café au Lait zrób sobie przerwę.

Wolno Ci, w końcu jesteś boska.


Chocolate chip cookies Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

CHOCOLATE CHIP COOKIES

- 100 g masła

- 1 szklanka mąki pszennej

- szczypta soli

- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 szklanki cukru

- 3 żółtka

- 200 g czekolady (różne rodzaje)

- w wersji kakaowej: dodatkowo 1,5 łyżki kakao


Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i sodę. Wymieszaj. W drugiej misce ubij masło z cukrem na superpuszysty krem. Dodaj jajo i ubijaj jeszcze przez minutę lub dwie. Wsyp mąkę, sodę, sól i dodaj wanilię w jakiejkolwiek postaci. Dodaj posiekaną czekoladę – może być jakakolwiek poza nadziewaną. Wymieszaj. Odrywaj kawałki ciasta, tocz w dłoniach kulki, spłaszczaj delikatnie i układaj na blaszce w odstępach. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia, w temperaturze 180 stopni C.


Chocolate chip cookies Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Smacznego!

Polecane artykuły